facebook

Обама на рік продовжив санкції проти Ірану

Продовження санкцій є спробою американської адміністрації згладити протиріччя з Конгресом.

108845


Президент США Барак Обама поінформував лідерів двох палат американського Конгресу про продовження ще на рік санкції проти Ірану, повідомив Білий дім.

Обама пояснив, що продовження санкцій обумовлено політикою іранського керівництва, що “як і раніше надзвичайно серйозно загрожує національній безпеці Сполучених Штатів”.

Односторонні санкції США проти Тегерана були введені указом президента Білла Клінтона в 1995 році і з тих пір регулярно продовжуються.

Як відзначають спостерігачі, продовження санкцій є спробою американської адміністрації згладити протиріччя з Конгресом, який виступає за введення нових обмежень щодо Ірану.

Одночасно деякі американські політики намагаються перешкодити досягненню домовленостей з Іраном, вважають спостерігачі. Так вони оцінюють відкритий лист групи американських сенаторів іранському керівництву, в якому вказується, що можливе угоду по атому може втратити чинність після відходу Обами з поста президента в 2017 році.

Уряд США вважає, що нові санкції в умовах переговорів “шістки” міжнародних посередників (п’ять постійних членів СБ ООН і Німеччина) з Тегераном щодо іранської ядерної програми може підірвати зусилля по досягненню всеосяжної угоди.

Іран послідовно наголошує, що досягнення угоди на переговорах можливо лише за умови скасування санкцій США і Заходу.

На цьому тлі держсекретар США Джон Керрі заявив, що розбіжності на переговорах щодо іранської ядерної програми можна подолати в недалекому майбутньому.

“Ми всі (учасники переговорів “шістки” з Іраном – ред.) бачимо суттєві відмінності в деяких областях, але ми сподіваємося, що ми зможемо подолати їх найближчим часом”, – сказав Дж. Керрі на зустрічі з журналістами після переговорів у Вашингтоні з главою МЗС Німеччини Франк-Вальтером Штайнмайером.

Німецький міністр зі свого боку зазначив, що вперше за десятиліття він бачить, що переговори з Іраном “носять серйозний характер” і що “прогрес відчутний”.

Читайте також:  Футбол і санкції. Чи наважиться побита Європа покарати Росію

Він погодився з тим, що “не всі перепони (на переговорах – ред.) усунені” і закликав іранську сторону продовжити зусилля по досягненню угоди.

“Ми закликаємо і вимагаємо від Ірану показати і продемонструвати на ділі його готовність до компромісів”, – сказав міністр.

Повідомлялося, що сенатори-республіканці зривають угода Обами з Іраном. У Білому Домі наполягають, що президент не потребує схвалення Конгресу, щоб укласти угоду з Іраном, і що Конгрес не зможе змінити умови домовленостей. “У листі є кілька неточностей про те, як працюють деякі речі”, – заявила прес-секретар Держдепу Дженніфер Псакі.

Раніше міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Зариф відкинув пропозицію президента США Барака Обами про заморожування ядерної програми на термін від 10 років. Чиновник підкреслив, що Тегеран не піддасться на завищені вимоги американської сторони в ядерних переговорах.

2 березня в терміновому порядку, без попередніх домовленостей з Білим домом, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху прибув у Вашингтон, щоб перешкодити можливій угоді між США та Іраном. Нетаньяху стверджує, що угода між Вашингтоном і Тегераном не зможе стримати останнього від виробництва ядерної зброї.

Шукайте деталі в групі Facebook