facebook

ЗМІ дізналися суму компенсації за Містралі

Росія вже отримала компенсацію в розмірі 1,1 мільярда євро.

1663298



Франція заплатила Росії за розрив контракту на постачання вертольотоносців Містраль понад 1,1 мільярда євро. Про це повідомляє Коммерсантъ з посиланням на джерела у сфері військово-технічного співробітництва.

Кошти, за інформацією видання, були перераховані в середу в обстановці найсуворішої таємності на рахунки одного з російських банків. У суму увійшов не тільки аванс, сплачений Росією за будівництва кораблів, але й компенсація за ризики та витрати, пов’язані з демонтажем і розвантаженням з вертольотоносців російського обладнання.

Секретність, як стверджує видання, була викликана ризиком арешту грошей через рішення Гаазького суду про виплату колишнім акціонерам компанії ЮКОС 50 мільярдів доларів.

Право розпоряджатися Містралями Париж, за відомостями газети, отримає не раніше вересня, коли завершиться демонтаж російського обладнання. Після цього суднобудівна корабельня у Сен-Назері отримає сертифікат кінцевого користувача на кормові частини кораблів, побудовані на Балтійському заводі.

Як повідомляв Кореспондент.net, напередодні в Кремлі заявили, що президенти Росії і Франції Володимир Путін і Франсуа Олланд домовилися про припинення контракту на будівництво і постачання двох Містралів.

Контракт на будівництво двох вертольотоносців типу Містраль вартістю 1,2 мільярда євро був укладений між Рособоронекспортом і французькою компанією DCNS в червні 2011 року. За умовами договору здача Владивостока була намічена на 1 листопада 2014-го, другого корабля – на 1 листопада 2015 року. Сума неустойок та штрафів у разі відмови від поставки може досягти 3 мільярдів євро.

Читайте також:  Друга хвиля? В Італії знову стрімко зростає кількість хворих на COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook