facebook

На Марсі знайшли сліди водного озера, придатного для життя

Вивчивши сольові відкладення, дослідники підрахували, що рівень солоності води в озері міг бути на рівні земних океанів.

1664310



На Марсі виявили сліди озера, яке в глибоку давнину могло бути наповнене водою, придатною для існування життя. Про відкриття йдеться в статті, опублікованій в журналі Geology.

Дослідники з University of Colorado Boulder вивчили на Червоній планеті покриту сіллю територію розміром близько 18 квадратних миль, розташовану поблизу посадки марсохода Opportunity, і дійшли висновку, що колись давно на Марсі це могло бути озеро з великим об’ємом води.

Велика кількість сольових відкладень є однією з ознак випаровування водойм. За допомогою цифрового картографування місцевості і мінералогічного аналізу вчені дійшли висновку, що це могло бути одне з останніх великих озер Марса, що існувало дуже довго.

Вивчивши особливості сольового відкладення, дослідники підрахували, що рівень солоності води в озері міг бути на рівні земних океанів, а це означає, що його водне середовище могло бути цілком придатним для існування мікробів.

Раніше повідомлялося, що марсохід Curiosity отримав дані, згідно з якими вода на Марсі є не тільки в льодовиках, а й близько до поверхні планети.

Також Curiosity виявив в одному з булижників на Марсі сліди граніту та інших порід, що складають основу континентальної кори Землі. Це черговий раз свідчить про те, що Червона планета була схожа на нашу в минулому.
За матеріалами: РИА Новости

Читайте також:  Вчені назвали головну причину зайвої ваги

Шукайте деталі в групі Facebook