facebook

“Масковскій пархат” – політичний інструмент Путлера?

“З початку війни на Донбасі віруючі більшості конфесій зіткнулися з переслідуваннями на релігійному грунті на територіях, які окуповані



підконтрольними Росією бойовиками”, – повідомляє портал ОpenDemocracy.

“За останній рік з’явилися неодноразові свідоцтва про переслідування та утиски прав усіх конфесій крім віруючих Масковського патріархату (МП).

УПЦ МП пов’язана з РоSSійською Православною Церквою, яка за останні роки стала вірним союзником Путлера. Офіційні особи від МП також відомі як переконані прихильники екс-президента Януковоча.

Сьогодні, поки Київський патріархат, католики, протестанти та інші конфесії збирають гуманітарну допомогу і пожертвування для потреб української армії та сімей військових, офіційна позиція МП залишається проросійською.

У травні 2015 року, коли Президент України закликав присутніх у сесійній залі вшанувати пам’ять загиблих на війні, піднявся весь зал, окрім трьох священиків МП. Цей інцидент викликав широкий резонанс у суспільстві, оголюючи існуючий конфесійний конфлікт, заснований швидше на політичній позиції, ніж на незначній різниці в релігійних догмах.

Поки в Росії Путлер дякує Кіріллу за відродження вічних цінностей і духу патріотизму, в Криму, за словами очевидців і спостерігачів з міжнародних організацій, представники всіх конфесій (крім РПЦ) страждають від утиску прав. Деякі були змушені покинути півострів, їх власність була конфіскована. Мусульмани і іудеї так само страждають від утисків.

Схожа ситуація спостерігається на окупованих територіях на сході України. Торік новина про вбивство чотирьох відомих протестантів на території, яка контролюється російськими військовими, потрясла християнський світ. Також є багато свідчень про переслідування (у тому числі про тортури і викрадання) від інших релігійних меншин.

“ДНР” визначає РПЦ як основну релігію у своїй «конституції». Таким чином, бойовики отримують «законні» підстави для переслідувань інших релігій.

Читайте також:  У Щасті бойовики знищили теплову електростанцію

У висновку звіту про релігійні переслідування, підготовленому Центром Громадянських Свобод в квітні 2015 експерти приходять до висновку, що на окупованих територіях віруючі усіх конфесій, крім МП, піддаються «великим і систематичним атакам» з боку бойовиків.

Згідно звіту масштаб цих переслідувань достатній для того, щоб кваліфікувати їх як злочини проти людства.

Отець Ігор, священик Київського патріархату в Краматорську, говорить: «Під час окупації мого колегу, батька Олександра, шантажували. Багато священиків були змушені покинути місто».

«Тут на сході чиновники визнавали тільки одну конфесію – РПЦ», – пояснив отець Ігор.

Жінка у дворі церкви, де служить отець Ігор, каже, що раніше вона ходила до церкви МП, але потім перестала, коли почався збройний конфлікт. «Я чула, що священики Масковського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих солдатів…».

«Для конфлікту треба дві сторони, – говорить Отець Василь. – Я завжди намагаюся не бути другою стороною». Його син служить в українській армії і сам отець Василь часто буває на фронті як капелан. «Я ніколи не ношу бронежилет. У мене немає зброї. Мій захист – віра».

Отець Василь приїхав на схід з західної України майже 20 років тому і тепер працює над примиренням суспільства за часів війни і розрухи. «Я оптиміст, – він посміхається, – і я роблю свою роботу. Але я не сподіваюся побачити її результати за життя».

РПЦ стала політичним гравцем, близько пов’язаним з правлячою партією і особисто з Путлером. Дискримінаційні закони, які підтримує РПЦ, починають діяти у Криму та окупованих територіях на сході України.

У світлі останніх тенденцій в міжнародній політиці Росії, націленої на розширення «РуSSкого міра», УПЦ МП залишається інструментом політичного впливу.

Читайте також:  Молдова не забула окупації 1940-го “савєтсько-гітлерівською коаліцією”!

У той час як парафіяни церков МП не обов’язково прагнуть до об’єднання з Росією, офіційна позиція конфесії залишається однозначно проросійською.

Беручи до уваги триваючий процес перетворення РПЦ на інструмент політичної пропаганди, Україна і міжнародне співтовариство має тримати у фокусі уваги порушення релігійних прав на окупованих територіях”.

Джерело – https://www.opendemocracy.net/od-russia/eugenia-kuznetsova/religious-persecution-in-eastern-ukraine

Шукайте деталі в групі Facebook