facebook

Рік в ізоляції. Вчені проведуть імітацію польоту на Марс

Космічне відомство США сподівається здійснити перший політ на Марс в 2030-ті роки.

1668094


Міжнародна команда вчених відібрана у США для участі в новому експерименті з імітації умов польоту на Марс.

Як повідомило NASA, протягом року шестеро добровольців будуть жити в повній ізоляції від зовнішнього світу на схилі сплячого вулкану Мауна-Лоа на Гавайських островах, що віддалено нагадує пейзаж Червоної планети.

Починаючи з 2013 року це буде вже четверта група вчених, яка прирікає себе на ув’язнення в автономному комплексі на Гаваях. Перші дві групи затворників жили там по чотири місяці, третя – протрималася удвічі довше. Новий етап довжиною в цілий рік розпочнеться 28 серпня.

“Чим довшою стає кожна місія, тим краще ми розуміємо, з якими ризиками пов’язана космічна подорож”, – заявила Кім Бінстед, науковий керівник проекту, спільно розробленого NASA і Гавайським університетом. Організатори сподіваються, що експеримент допоможе підготувати перший політ людини на Марс, який космічне відомство США сподівається здійснити в 2030-ті роки.

Зокрема, буде продовжено вивчення медичних і психологічних проблем, з якими може спіткнутися екіпаж корабля, що вирушає на рандеву з Червоною планетою. У цих цілях учасникам експерименту на Гаваях слід здійснити досить складну програму наукових досліджень, перебуваючи при цьому під постійним наглядом фахівців. Вчені будуть стежити за своїми підопічними за допомогою телекамер, встановлених всередині комплексу, і різних датчиків, закріплених на їхньому тілі. Виходити назовні вони зможуть тільки в космічних скафандрах.

Шестеро добровольців – троє чоловіків і троє жінок віком до 30 років – були відібрані за конкурсом спеціальною комісією, що вивчила сотні заявок з усього світу. Командиром екіпажу стала американка Кармел Джонсон, котра займається проблемами ґрунтознавства та екології в штаті Монтана. Разом з нею в експерименті візьмуть участь молоді вчені зі США та Європи, в тому числі фізик, інженер, біолог, лікар і архітектор, який мріє спроектувати постійний науково-дослідний і житловий комплекс на Марсі.

Найтривалішим з усіх подібних експериментів з імітації польоту на Червону планету вважається “Марс-500”, що проводився в Росії в 2010-2011 роках. Шестеро добровольців з Росії, Франції, Італії та Китаю перебували в повній ізоляції 520 діб – стільки займе гаданий політ на Марс і назад. Проект був здійснений в Інституті медико-біологічних проблем РАН за участю Європейського космічного агентства.

Читайте також:  Вчені виявили на Марсі можливі сліди існування життя

Як повідомлялося, раніше близько 100 вчених з 19 країн вирушили на льодовик Каунерталь в Австрійських Альпах, щоб попрацювати в умовах, максимально наближених до життя на Червоній планеті.

Під час експедиції, яка триватиме два тижні, дослідники будуть звикати до особливостей марсіанського життя і проведуть експерименти в галузі робототехніки, медицини та геології.

За матеріалами: ТАСС

Шукайте деталі в групі Facebook