facebook

Як івано-франківські чоловіки «косять» від мобілізації

Серед прикарпатців набула популярності нова “відмазка” від мобілізації – за релігійними переконаннями.

povestka-23



Шоста хвиля мобілізації в Україні виявилася чи не найскладнішою. Військкоматам майже не залишилось, із кого вибирати мобілізовані резерви. Повістки вручали у найнесподіваніших місцях. Зрештою, в Івано-Франківську працівники військкомату зіштовхнулися із новою, досі непопулярною відмовкою – “за релігійними переконаннями”, пише Західний кур’єр.

Військовий комісар Івано-Франківська Ігор Сорокопуд повідомив, що чимало чоловіків, навіть з тих, котрі свого часу служили у війську, тепер відмовляються йти захищати країну тільки тому, що вони стали свідками Єгови або протестантами. Схожа ситуація склалася і в деяких районах області. Тим часом духовенство протестантських церков переконує, що маніпулювання іменем їхньої віри неможливе, адже безпідставним заявам пересічних громадян навряд чи хтось повірить. Як переконує пресвітер євангелістів Василь Кібіт, підтвердженням причетності до тієї чи іншої церкви може бути лише офіційна довідка від пастора.

“Ми до цього питання підходимо дуже серйозно. Декілька років тому був такий випадок, що чоловіки не хотіли йти в армію і пропонували заплатити гроші. Взамін я мав би підтвердити, що вони є нашими прихожанами, – зауважує пастор. – У нас такого немає і бути не може. Вірними нашої церкви стають ті люди, котрі завжди з Господом. Вони проходять хрещення. Ми й не всіх підряд хрестимо, а тільки тоді, коли бачимо, що людина змінилася і хоче жити так, як вчить Біблія. Я ходжу перед Богом, а тому не можу зробити “липову” довідку”.

Зі слів пастора, останнім часом у їхній церкві не спостерігалося напливу вірних чоловічої статі. Тим часом Василь Кібіт стверджує, що представники церковної громади отримують повістки, але вони йдуть на альтернативну службу. Для цього пастор видає відповідні довідки.

Читайте також:  Кого можуть призвати на військову службу у 2024 році: повний перелік

“Нашим чотирьом чоловікам приходили мобілізаційні повістки, але у них переважно по троє і більше дітей. Тому у них були й інші причини для відмови”, – підсумовує пастор і додає, що аналогічна ситуація і в інших протестантських церквах.

Шукайте деталі в групі Facebook