facebook

Прикарпаття заробило на ажіотажі навколо біометричних паспортів

З 12 січня розпочали видавати нові закордонні паспорти з електронним носієм. Щоправда, лише за згодою громадян. Отож, як зазначив начальник обласного управління Державної міграційної служби Сергій Саїв, наразі видано 5 420 біометричних паспортів та 12 336 закордонних документів, які не мають чипа.

nw_b74aeba64504fcc3760d5e25882cf0da



Доречно підсумувати ці цифри. Отож за два місяці цього року обласне управління ДМС видало загалом близько 18 тисяч закордонних паспортів. Для порівняння: торік за аналогічний період цей показник становив лише 2 700 таких посвідчень особи. Ось вам одна з причин тих численних черг, які спостерігаємо біля будівель ДМС в Івано-Франківську, Коломиї тощо. На думку Сергія Саїва, такий потік охочих отримати документи для виїзду за кордон пов’язаний в тому числі і з тим, що чимало жителів області, котрі раніше виїжджали на заробітки до Росії, тепер переорієнтовуються на європейські країни.

Вартість нових паспортів дещо зросла. Скажімо, за біометричний з електронним носієм, виготовлений за 20 робочих днів, доведеться сплатити 518 грн. 15 коп. Документ без чипа коштуватиме 461 грн. 15 коп. Тарифи на термінове виготовлення (протягом 7 робочих днів) становитимуть, відповідно — 775 грн. 30 коп. та 718 грн. 30 коп. Якщо людина вже має один закордонний паспорт і хоче виробити другий, доплата становитиме 62 гривні.

Зазначимо, що наразі не вимагають довідки з військкомату та не потрібно самим виробляти довідку про несудимість. При подачі документів, якщо замовник погоджується на розкриття своїх персональних даних, працівники міграційної служби самі роблять відповідний запит.

Кілька слів про новації з дитячими закордонними документами. Нагадаємо, що вже з 16-річного віку дитина буде отримувати паспорт терміном дії 10 років. Як і у дорослих. Та, найголовніше, з 1 квітня, як наголосив начальник управління ДМС, припиняють видавати так звані проїзні дитячі документи. Їх замінять також паспорти, тільки вони будуть дійсні лише протягом чотирьох років. Вартість цього документа буде нижчою, ніж для дорослого. Зокрема, на нього не поширюється необхідність сплати держмита. Ще один нюанс: якщо раніше для дитячого паспорта потрібна була нотаріально посвідчена згода батьків, то відтепер відповідну заяву можна написати одразу на місці і немає потреби витрачатися ще на нотаріуса.

Читайте також:  Як франківські студенти-медики відсвяткували випускний

В Івано-Франківську документи для виготовлення закордонного паспорта можна здати безпосередньо в приміщенні управління ДМС на вул. Лепкого та в розташованому поряд державному підприємстві «Документ». Послуги останнього традиційно дорожчі, і коли там записують громадян для подачі документів на конкретний день, то в управлінні ДМС приймають документи в порядку живої черги.

Крім Івано-Франківська, вузли ДМС розміщені також у Надвірній, Коломиї, Тисмениці, Богородчанах, Калуші, Косові. Та, за словами Сергія Саїва, до літа вони мають з’явитися у всіх районах області.

Зауважимо, що від їх діяльності область матиме прямий економічний ефект. Бо якщо раніше кошти, зароблені нашою міграційною службою, забирав Київ (торік, наприклад, ця сума становила 35 мільйонів гривень), то тепер уже два тижні як вони поповнюють обласний бюджет.

За словами начальника обласного управління ДМС, за тиждень, котрий передував нашій зустрічі, було переказано понад 600 тисяч гривень. Так само районні вузли ДМС поповнюватимуть місцеві бюджети.

джерело blitz.if.ua

 

Шукайте деталі в групі Facebook