facebook

Рада 31 серпня розгляне зміни до Конституції щодо децентралізації

Про це повідомив голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

1670306



Позачергове засідання Верховної Ради, на якому буде розглянуто у першому читанні проект президентського закону про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, відбудеться 31 серпня. Про це заявив спікер парламенту Володимир Гройсман в інтерв’ю 5 каналу.

“Після консультацій з народними депутатами ми прийняли рішення, що це (позачергове засідання – ред.) відбудеться 31 серпня, коли ми розглянемо законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади”, – сказав Гройсман.

Спікер зазначив, що де-юре це останній день поточної сесії парламенту, коли може відбутися засідання.

Як повідомлялося, на сайті парламенту 15 липня був оприлюднений президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з позначкою “допрацьований”.

Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховній Раді 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплено в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

Верховна Рада 16 липня прийняла постанову про направлення до Конституційного судупрезидентського законопроекту. Подання надійшло в КС 17 липня.

31 липня суд визнав законопроект таким, що відповідає вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Тепер Верховна Рада України має поставити на розгляд питання підтримки змін до Конституції України в частині децентралізації ще на поточній сесії (для цього необхідно 226 голосів “за”).

Порошенко сказав, за яких умов в Донбасі запрацює особливий порядок

Зміни до Конституції України у частині децентралізації влади можуть бути ухвалені на наступній сесії, для цього необхідно 300 голосів на підтримку. До парламентської коаліції входять 5 фракцій: Блок Петра Порошенка, Народний фронт, Батьківщина, фракція Радикальної партії Олега Ляшка та Самопоміч.

Читайте також:  Міграційна криза в ЄС збережеться надовго

Разом з тим, у ряду фракцій парламентської коаліції є претензії до президентського законопроекту щодо змін до Конституції України.
За матеріалами: Интерфакс-Украина

Шукайте деталі в групі Facebook