facebook

Сербія і Косово підписали компромісні угоди

Сербія і Косово підписали низку домовленостей у важливих сферах, здійснивши таким чином крок у процесі нормалізації відносин.

1672511



За однією з таких угод, сербська спільнота на півночі Косово матиме більші прав, а за іншою з них, Косово отримає власний міжнародний телефонний код.

Верховна представниця ЄС з питань закордонних справ Федеріка Могеріні, що виступала медіатором у цих переговорах, назвала укладені між Косово і Сербією домовленості “віховими досягненнями”.

Самопроголошена Республіка Косово від’єдналася від Сербії у 2008 році – через 10 років після конфлікту між сербськими силами і косовськими албанськими повстанцями.

Косово, де більшість населення складають албанці, згідно нових домовленостей, дозволить сербам на півночі вирішувати певні місцеві питання, зокрема, економіки та освіти.

Крім того, Косово та Сербія також домовилися розділити контроль над символічним Мітровіцький міст (відомий також як Ібарський міст), що розділяє південну албанську та північну сербську частини міста Мітровіца та є фактичною межею між двома країнами.

І Сербія, і Косово нині прагнуть входження до ЄС. При цьому успіх цих прагнень для Сербії залежить від втілення домовленості, підписаної у 2013 році за посередництва Брюсселя, щодо нормалізації відносин із південним сусідом.

“Це велике досягнення для всієї Сербії, й воно означає, що більше немає жодних перешкод – ніщо більше не стоїть на шляху Сербії до Європи”, – сказав президент країни Александр Вукіч.

Джерело: ВВС Україна

Читайте також:  Сербська армія візьме участь у путінському параді 9 травня

Шукайте деталі в групі Facebook