facebook

Президент Фінляндії: Ми не зможемо захистити країни Балтії

У разі загострення ситуації Фінляндія не має можливості допомогти в обороні балтійських країн, заявив президент країни.

1672497



Фінляндія не в змозі допомогти захистити балтійські країни у разі виникнення такої необхідності. Про це заявив президент країни Саулі Нііністо у вівторок, 25 серпня, передає AFP. Таку думку він висловив під час зустрічі з групою фінських послів. “Час від часу ми чуємо, що Фінляндія могла б частково взяти на себе відповідальність за оборону балтійських країн”, – зазначив Нііністо. “Фінляндія не в стані давати іншим гарантії безпеки, коли ми самі їх навіть не маємо”, – додав він.

Саулі Нііністо зауважив також, що кордон Фінляндії з Росією довший, ніж кордони з РФ усіх країн НАТО. “Якщо країна з населенням трохи більше п’яти мільйонів сама опікується своєю безпекою – це вже достатня відповідальність”, – сказав він.

На тлі кризи в Україні, контакти НАТО і нейтральної Фінляндії стали більш жвавими. Однак, згідно з останніми опитуваннями громадської думки, більшість фінів виступають проти вступу до Альянсу.

Саулі Нііністо запевнив послів у тому, що Фінляндія надалі розбудовуватиме свої оборонні можливості у співпраці з НАТО та Швецією.

Тим часом, саме про питання безпеки йшлося у телефонній розмові прем’єр-міністра Естонії Тааві Ройваса з канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель, передає dpa. Окрім конфлікту в Україні та проблеми нелегальних мігрантів, політики у вівторок, 25 серпня, обговорили інцидент, що стався зі співробітником естонських органів безпеки Естоном Ковером.

Як нагадує інформагентство, Ковера було затримано у вересні торік поблизу кордону ЄС. Нещодавно він став фігурантом у суперечливому шпигунському судовому процесі у Росії. Його засуджено до 15 років ув’язнення.

Читайте також:  "Проламала череп чайником та відірвала яйце": 19-річна Ксенія розправилася з нападниками. Чи отримали ґвалтівники “по заслугах”? Деталі

У вівторок Німеччина перейняла у Великобританії відповідальність за чотиримісячне патрулювання повітряного простору над країнами Балтії. Для виконання цього завдання із німецької авіабази Нерфеніх в Естонію відправлено чотири винищувачі Eurofighter та 150 солдатів. В Естонії привітали готовність Німеччини долучитися до зміцнення безпеки в регіоні.

Джерело: Українська служба DW

Шукайте деталі в групі Facebook