facebook

Що чекає Україну після кредиту МВФ: товари подорожчають, але зарплати також виростуть

Два можливі шляхи: реформи і зростання тарифів або дефолт

20_main


Після того як МВФ схвалив нову програму фінпідтримки України на $17,5 млрд протягом 2015-2018 рр. і пообіцяв, що перший транш у $5 млрд Україна отримає вже у березні, ми, разом з економічними експертами, спробували розібратися, як ці гроші можуть змінити життя в нашій країні. Ми розглянули два сценарії: оптимістичний, при якому уряд в обмін на реформи і мир у країні отримає повністю гроші від МВФ та інших фінансових донорів, і песимістичний, при якому після отримання першого траншу та збереження миру відбудеться гальмування реформ і видачу нових траншів призупинять. Розвиток подій у разі відновлення боїв на сході України не розглядався: очевидно, що це шлях у нікуди, і влада повинна уникнути його, відновивши мирний діалог.

КУРС. При сприятливому сценарії, за слова фінаналітиків, курс стабілізується на рівні 25 грн/$. “Перший транш був очікуваним, тому на зниження курсу гроші МВФ не вплинуть, – сказав аналітик МЦПД Олександр Жолудь. – А якби нам відмовили, гривня могла б обвалитися й удвічі. Середньорічний курс долара очікується 25-26 грн”. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко пророкує зростання курсу до 30 грн/$ вже днями, через відкладений попит на валюту в імпортерів, а на кінець року курс буде 27-28 грн/$. Але якщо нові транші від МВФ ми не отримаємо, експерти прогнозують обвал нацвалюти аж до 45-50 грн/$ і дефолт.

БІЗНЕС. Якщо гроші надійдуть, то, за словами Охріменка, бізнес пожвавиться: “Цього року падіння промвиробництва сповільниться до нуля, а до 2016 р. можливе зростання на 1-2%”. Жолудь вважає, що грошима МВФ Україна зможе розрахуватися з поточними боргами, а на свої кошти розвивати економіку. У песимістичному сценарії бізнес почне згортати виробництво й виводити гроші за кордон.

Читайте також:  Долар в Україні пішов угору: опубліковано курс у банках

ЦІНИ І ЗАРПЛАТИ. Вони виростуть у будь-якому випадку. “Як тільки з офшорів до нас повернуться долари, ціни виростуть через відродження виробництва і перевищення попиту над пропозицією: на метал, цемент і так далі, – говорить Охріменко. – Інфляція за рік перевищить 50%. Але приблизно на 25% (приблизно на 1000 грн/міс. – Авт.) зросте також номінальна середня зарплата. За словами Жолудя, гроші МВФ дозволять нам мати контрольовану інфляцію близько 30% через пожвавлення попиту на споживчому ринку. А ось якщо транші припиняться, то прогнозувати, як все подорожчає, експерти навіть не беруться.
КОМПОСЛУГИ. “Комуналка” подорожчає при будь-якому сценарії”, – упевнений незалежний експерт з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. На його думку, вартість компослуг – найлегший контрольований маяк реформ для МВФ, тому не виконати його неможливо, адже це загрожує зривом отримання наступних траншів. “З 1 квітня зростуть ціни на газ для домогосподарств на 285%, ціни на тепло – на 72%, – нагадав Кучеренко. – Далі ціна буде прив’язана до газу: у квітні 2016 р. – 75% ціни на газ, у 2017 р. – 100%”. З ним згоден і Жолудь: на його думку, влада йде правильним шляхом, підвищуючи тарифи до обґрунтованих, тобто – дотуючи не всіх, а тільки тих, хто не може платити.

БЕНЗИН. На думку директора Консалтингової групи “А-95” Сергія Куюна, ціни на паливо залежатимуть не тільки від курсу долара, але і від того, наскільки успішно влада стане боротися з контрабандою та фальсифікатом. “80% палива імпортується, а акцизи встановлені в євро. Тобто обґрунтована ціна бензину і дизпалива – близько $0,9 за літр, роз’яснив нам Куюн. – Зараз курс долара – 26 грн. Значить, літр бензину А-95 повинен коштувати 22-23 грн. А все, що дешевше 20 грн, – підробка”. Частка фальсифікату, за його оцінками, в 2014 р. досягла 25% ринку, або 650 тис. т. “Якість палива і раніше контролювалася погано, а зараз перевірок немає взагалі. У результаті бюджет втрачає до мільярда гривень щомісяця, оскільки тіньовики не платять акциз і ПДВ. Якщо курс стабілізується на рівні 22 грн/$, паливо коштуватиме менше 20 грн/л. А при поганому сценарії ефект буде зворотний: дорогий долар – дорогий бензин – збільшення частки фальсифікату”.

Читайте також:  У 2022 році в Україні зростуть тарифи на газ та електроенергію

ТУРИЗМ. Через потрійне подорожчання у гривнях зарубіжних турів, українці знову зможуть масово їздити за кордон не раніше ніж у 2018 р., упевнений директор центру інформації Нацтурорганізації Володимир Царук: “Зараз серйозно розвивається внутрішній туризм”.

 

Шукайте деталі в групі Facebook