facebook

Країни ОПЕК почали видобувати нафту собі у збиток

Першою такою країною став Еквадор, де витрати на видобуток перевищують вартість сировини.

1673013



Президент Еквадору Рафаель Корреа заявив, що його країна отримує всього 30 доларів за барель нафти, що видобувається, тоді як витрати на виробництво в середньому коштують близько 39 дол, повідомляє Bloomberg.

“Ми переживаємо дуже важкий рік через значного спаду цін на нафту”, – сказав Корреа.

Заява прозвучала після того, як кілька членів ОПЕК, в тому числі Лівія і Алжир, заявили про необхідність проведення екстреної зустрічі членів організації для обговорення дій в умовах падіння цін на нафту.

Еквадор є передостанньою країною ОПЕК за обсягами видобутку нафти – в липні щоденний видобуток склав 538 тисяч барелів на добу.

Котирування нафти Oriente в середу становили $36,67 за барель. Еталонна північноморська нафта Brent торгувалося на рівні $43,27.

Нафтові сорти інших членів ОПЕК так само, як і Oriente, коштують дешевше, ніж Brent. Наприклад, Саудівська Аравія продає свої марки Arab Medium і Arab Heavy по $37 і $39. Іракська Basrah Heavy коштує взагалі всього $34.

Незважаючи на ситуацію, що склалася, Саудівська Аравія, яка фактично є лідером ОПЕК, поки ніяк не відреагувала на пропозиції про екстрене засідання організації, які надійшли від Алжиру, Лівії та Венесуели.

Чергова зустріч представників ОПЕК намічена на 4 грудня у Відні.

Зазначимо, ОПЕК збільшила видобуток нафти в липні до рекорду більш ніж за три роки на тлі підвищення виробництва в Ірані.

Нагадаємо, згідно з доповіддю Світового банку, зняття санкцій з Ірану матиме значний вплив на світовий нафтовий ринок та іранську економіку. Очікується, що повне повернення Ірану на світовий ринок призведе до падіння ціни на нафту на $10 за барель в 2016 році.

Читайте також:  В Україні чекають підвищення тарифів на газ: як зміняться ціни

Шукайте деталі в групі Facebook