facebook

Чи можливий розпад коаліції? У Ляшка погрожують в неділю оголосити про вихід з парламентської більшості

Експерти не бачать у заявах “радикалів” нічого, крім політичної гри

76_main


У Радикальній партії Олега Ляшка заговорили про можливість виходу з парламентської коаліції. На неділю “радикали” запланували позачерговий з’їзд, на якому можуть поставити це питання, – розповів “Сегодня.ua” нардеп від РП Ігор Мосійчук. Увечері у вівторок це питання обговорювалося на засіданні політради “радикалів” – думки розділилися.

УМОВИ. “З’їзд розглядатиме питання доцільності перебування (фракції Ляшко в коаліції – ред.). Є кілька варіантів – можливо, варіант виходу з коаліції, можливо, варіант висунення умов, на яких партія залишиться в коаліції, зокрема, переформатування уряду і зміна його економічного курсу”, – розповідає нардеп.

За словами Мосійчука, крім голови Національного банку Валерії Гонтарєвої, на відставці якої у Ляшка наполягають давно, у “радикалів”, в якості умови перебування в складі парламентської більшості можуть зажадати “крові” міністра енергетики Володимира Демчишина, міністра аграрної політики Олексія Павленка і міністра інфраструктури Андрія Пивоварського.

Нагадаємо, що частина з цих прізвищ, принаймні, Демчишин і Павленко раніше нашими джерелами в Раді називалися серед можливих кандидатів “на виліт” у разі можливого переформатування Кабміну після отримання Україною траншу від МВФ.

РОЗБІЖНОСТЕЙ НЕМАЄ. У керівництві парламенту запевняють, що ніякої загрози для припинення існування парламентської більшості зараз немає. Розбіжності – так, бувають, але без загрози розвалу.

“Вона (коаліція – ред.) жива. Все досить непросто, я завжди це говорив, але важливим є те, що ми знаходимо взаєморозуміння з більшості питань і виходимо з узгодженим рішенням. Я оцінюю ситуацію в коаліції як цілком нормальну”, – заявив на прес-конференції журналістам спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Його слова підтверджує наше джерело в оточенні президента. “Навіть у разі виходу Ляшка або “Самопомочі”, і навіть “Батьківщини” коаліція зберігається. У двох найбільших фракцій – Блоку Петра Порошенка і “Народного фронту” разом – 228 депутатів”, – нагадує “Сегодня.ua” один з народних депутатів.

Читайте також:  Ходорковський таки визнав, що Крим – це Україна

“Хоча особисто я не вірю в вихід фракції Ляшка. Це більше схоже на спробу заробити політичні дивіденди на фоні наближення виборів”, – додає парламентар.

ПОГРОЗИ. Варто згадати, що це далеко не перша спроба “малих” фракцій пригрозити виходом зі складу більшості. Першим істотним випробуванням для нинішніх учасників коаліції стало прийняття бюджету на 2015 рік. Тоді, під час нічного голосування (головний фінансовий документ, нагадаємо, приймався о пів на п’яту ранку), і “Самопоміч”, і “радикали”, і соратники Юлії Тимошенко піддали бюджет різкій критиці. “Батьківщина” голосів за нього не дала, а пізніше Тимошенко звинуватила керівництво парламенту в порушенні регламенту – через внесення величезної кількості поправок, на її думку, був прийнятий не той документ, який в кінцевому підсумку опублікували на сайті парламенту.

Ще одним приводом для серйозного конфлікту всередині коаліції стало питання про відставку Гонтарєвої в лютому. Тоді, до речі, Ляшко вже висував ультиматум і погрожував, що він і його однопартійці покинуть коаліцію, якщо питання про відставку керівника НБУ не з’явиться на порядку денному пленарного засідання.

Також протистояння в більшості виникло в день голосування за нового Генпрокурора Віктора Шокіна – проти також виступили Ляшко і “Самопоміч”, але необхідні для його призначення голоси все одно знайшлися.

“Реальна загроза для коаліції можлива у випадку відставки прем’єра Арсенія Яценюка. Тоді більшість може покинути “Народний фронт”, – нагадує один із співрозмовників у ВР. Яценюк, за розповідями депутатів більшості, дійсно кілька разів погрожував своєю відставкою – в разі неприйняття бюджету, а в останній раз – в момент розгляду законопроектів з так званого “пакета МВФ”. Але, за словами наших джерел у ВР і АП, на сьогоднішній день питання про відхід Арсенія Петровича не стоїть – кредит отриманий.

Читайте також:  "Давайте залишатися людьми": Зеленський і Кароль виступили на корпоративі "слуг народу". Перші фото і відео

“Зараз ризиків розпаду коаліції немає. Суперечності в коаліції, звичайно, посилилися з моменту її створення. Але, наскільки я знаю, жоден з учасників коаліції не збирається виходити з її складу. Думаю, що ризики розпаду коаліції, якщо нічого не станеться форс-мажорного в найближчі місяці, можуть посилитися тільки до осені, не раніше. Зараз ніяких прямих ризиків, ніяких прямих передумов для розпаду коаліції немає”, – говорить “Сегодня.ua” політолог Володимир Фесенко.

Що ж до заяв Ляшка, то, на думку експерта, “це гра, це технологія”. “Потрібно не на заяви звертати увагу, а на те, як голосує “Радикальна партія”. Ось найкраща відповідь на це питання. Наскільки я розумію, Олег Ляшко і його фракція не збираються виходити з коаліції. Грати далі роль внутрішньої опозиції вони будуть із задоволенням, а ось виходити з коаліції не будуть”, – резюмує Фесенко.

 

Шукайте деталі в групі Facebook