facebook

Василь Чуднов: До Януковича майже не доносили правдиву інформацію

Журналістам СТВ вдалося поспілкуватись з екс-очільником Івано-Франківської області Василем Чудновим.

82751


Найцікавіший уривок інтерв`ю про Майдан і Януковича.

Що було після того як, Ви склали повноваження голови ОДА?

Нічого не було. Було якесь розчарування, якась апатія. В першу чергу я розгублений був. Я подумав, може й дійсно я не правий? Може дійсно не по тій дорозі йшов, не в тій команді був? Може дійсно зараз буде краще в цій державі? Відбудуться такі зміни, що нас приймуть в Європу? Я вирішив для себе, що ніде ні в що не втручатимусь, ніде нічого не напишу, ніде не виступлю проти влади, проти того, що відбувається. Щоб нікому не заважати. Прийшла нова команда. Скажімо, не зовсім правильно прийшла… Але прийшла. І треба було дати можливість – хай команда проявить себе, хай поведе цю державу якимось іншим шляхом. Півтора року минуло… Ніхто не чув, ніхто не скаже мені, навіть на побутовому рівні, щоб я критикував і, тим більше, публічно десь кричав. Але пройшло стільки часу і я зрозумів, що не тим шляхом ми йдемо.

Чи була у Вас розмова з Януковичем від грудня і до трагічних подій лютого?

Остання розмова була… Я не згадаю, яке це число, але Адміністрація Президента вже була в облозі. Це був грудень. Я приїхав до нього по зовсім іншій справі (мається на увазі не з питань Майдану – ред.). Як то кажуть: «Господи, поможи мені впоратись з друзями, а з ворогами я розберусь» . В області була якась незрозуміла ситуація по зміщенню мене з посади, але саме своїми, найближчими соратниками. І це все так припідносилось, що це команда з Києва. Я попросив про зустріч з Януковичем і кажу йому: «Віктор Федорович, якщо я не підходжу, як голова ОДА, то скажіть це прямо. Бо навіщо цього? Я дізнаюсь від чужих людей, що є проект указу про моє зміщення». Він сказав, що це неправда, що це брехня. Мовляв, не бери це до уваги. Сказав, що все під контролем, що все налагодиться. Оце була моя єдина розмова за той період.

Читайте також:  Сказав як відрізав: жорстка заява данилка рве мережу. Тисячі лайкі та перерепостів

Як Ви відреагували на лютневі події?

Я думаю, що моя совість чиста. Все ж таки, ситуація в області була підконтрольна. Не просто було це зробити. В силових структурах було своє керівництво і там йшли зовсім інші команди. І прибрати ті палаточки, які лиш ставили… Але я вдячний нашим генералам за розуміння. Я їх зібрав з самого початку і ми просто поговорили так, по-людськи. Не тому що я начальник, а він дурак. Просто тому що ми люди і, тим більше, це починалось із студентів. В першу чергу, ми всі батьки. І я постарався, щоб жодного недорозуміння, чи якоїсь агресії в нас в області не було. Я ходив до людей, і на Майдан, і коли ще тільки палатки та бочки були. І під ОДА я виходив до людей. Я дуже боявся, щоб не було провокацій з будь-якої сторони, це б ніхто не дізнався і не розібрався. Я не знаю Як це оцінюють в області, як це громада оцінює, але спілкуючись з людьми,ніхто мені не дорікнув як голові ОДА, що в нас була чимось гірша ситуація ніж в інших областях чи в Києві. Більше того, коли я вже був змушений поміняти свій кабінет, область все одно була керована. Може то було й не помітно, але наступала зима, і було не просто забезпечити стабільну життєдіяльність області.

Тобто, робота все одно йшла?

Постійно. І наради проводились, і документація розписувалась, і фінансувались всі необхідні виплати в тому числі соціальні, зарплати, пенсії, розчищались дороги, в домівках людей було тепло, газ, вода, працювала правоохоронна система…

А де був Ваш кабінет?

В СБУ. Більше я не мав де технічно розміститись. Технічно обладнати приміщення, щоб був зв’язок з Кабінетом Міністрів, з РНБО, з Президентом можливо лише в УМВС, або в СБУ. Іншого виходу просто не було.

Читайте також:  Донбас, посадки, скандали: Зеленський дав нове велике інтерв'ю. Відео

Ще одне питання по Майдану. Розстріли людей в лютому – Ваша особиста оцінка тих подій?

Дуже негативно. Абсолютно.

Цього можна було не допустити?

Можна було. Не можна, а треба було.

А хто міг це зробити?

Президент. Я думаю, що тут… Я не знаю – чи це його непрофесійність, чи це якась інша риса його спрацювала. Чи може він недооцінив ситуацію. Скоріш за все останнє.

А могли йому доносити інформацію не в повному обсязі?

Цілком могли. Може я не так багато знаю, але через рік спілкуючись із своїми однопартійцями, з людьми які працювати в АП, у Верховній Раді – до Януковича майже не доносили правдиву інформацію. З двох причин. Перша – він просто не хотів чути негатив. А друга причина це те, що люди боялися йти і розказувати йому правду. Я наведу такий приклад, дуже показовий. Остання рада регіонів. Ну, для мене перша і остання, на якій я був (Василь Чуднов перебував на посаді голови ОДА всього 4 місяці – ред.). Тоді Янукович нас зібрав в залі, щоб привітати з Новим Роком, обмінятись думками. Ну таке, неформальне зібрання. Це були голови ОДА і керівництво ВРУ та АП. Тоді Віктор Федорович нам розказував: «Хлопці. Соціологія показує, що в мене зараз рейтинг 25-28%». А Микола Янович каже: «Віктор Федорович! Ну це ж іще російські домовленості не вступили в силу. Люди ще не знають про здешевлення газу, про підвищення пенсій. Якщо це зараз врахувати, то рейтинг буде за 30%». А ми так просто, голови ОДА, один на одного подивилися – фактичний рейтинг Януковича тоді вже був на рівні 5-6%. Це дуже показово і я вважаю, що те, що тоді відбулось на Майдані, це його недооцінка ситуація через відсутність об’єктивної інформації.

Читайте також:  Про щеплення в Італії: чому малюків у дитсадку зустрічають озброєні люди, а батьків притягують до суду

Чому тоді він виїхав? Точка неповернення була пройдена?

Я думаю, що це просто страх за життя. Тим більше, є приклади того ж Чаушеску в Румунії, чи Каддафі. Я думаю, що він цілком реально теж міг так покінчити. Тоді ж агресії було дуже багато.

Шукайте деталі в групі Facebook