facebook

Сміттєзвалища у Рибному вистачить тільки на 5 років

Активісти «ВОЛІ» виїхали в екологічну інспекцію на Івано-Франківське міське сміттєзвалище у Рибному.

177510




Там вже захоронено до 8 млн. куб. м сміття, полігон переповнений і ситуація критична – потужностей звалища вистачить щонайбільше на п’ять років, пише Фіртка.

Купи сміття сягають висоти 17 м, це – більше ніж п’ятиповерхівка, площа полігону 20 га. Сюди щодоби завозять понад 200 т сміття з м. Івано-Франківська та довколишніх сіл.

Крім того, що сміттєзвалище на межі переповнення тут існує проблема знешкодження фільтратів – нечистоти, які течуть з гір сміття забруднюють землі довкола полігону.

«Полігон з самого початку неправильно експлуатували, суть в тому, що кожен шар сміття потрібно було перекривати глиною, таким чином можна було зменшити кількість фільтратів», – переконаний координатор Івано-Франківської міської організації партії «ВОЛЯ» Володимир Кушніренко.

Працівники комунального підприємства «Полігон ТПВ» власними силами переробляють до 10% сміття. Вони відбирають пластик, склотару і макулатуру. Потужностей полігону для захоронення сміття залишилося на 4-5 років.

«Зважаючи, що йде приріст міського населення це питання може постати значно швидше, – вважає Кушніренко. – Зараз першочерговим завданням перед міською владою є захоронення і консервація цього полігону та пошук територій для нового смітєзвалища і вже там ми повинні забезпечити дотримання усіх умов зберігання відходів, щоб не повторити попередніх помилок».

Працівники полігону не на камеру розповідають, що цьогорічне посушливе літо врятувало їх від переповнення фільтратів у відстійнику, який знаходиться поряд з смітєзвалищем. Сьогодні там зберігається близько 30 тис. кубів стоків, у дощову погоду кількість фільтратів може збільшуватися майже вдвічі.

Володимир Кушніренко вважає, що проблема фільтратів теж лежить на плачах міських комунальників. Їх об’єм як і сміття щороку збільшується.

Читайте також:  На Снятинщині нелегально захоронюють сміття, - нарікають місцеві (відео)

На думку еколога Володимира Красноштанова, міська влада вже сьогодні може розпочати рекультивацію сміттєзвалища, прийнявши рішення про зобов’язання будівельників вивозити глину із викопаних котлованів на полігон, щоб засипати відходи.

Начальник комунального підприємства «Полігон ТПВ» Юрій Мороз стверджує, що потрібно обладнати сортувальну лінію для сміття, щоб хоч до 40% усіх відходів, які надходять на полігон можна було переробляти.

«Зараз ведуться перемовини, щоб міська влада протягла сюди лінію електропередач. Для вирішення проблем сміттєзвалища можна використати екологічні кошти», – каже Мороз.

Натомість екологи переконані, що будувати стаціонарний колектор та сортувальну лінію для переробки сміття, сьогодні не має змісту. У найближчий час потрібно буде консервувати смітєзвалище.

«До чого ми довели природу і що продовжуємо робити, ми хочемо експлуатувати полігон ще п’ять років, а далі куди звозитимемо сміття – невідомо, – каже Красноштанов. – Сьогодні вкладати кошти у полігон не має сенсу, зараз вже треба думати як рекультивувати полігон та вирішити проблему відведення фільтратів».

Активісти партії «ВОЛЯ» вимагають від міської влади Івано-Франківська вирішити проблему утилізації фільтратів, розробити план рекультивації сміттєзвалища у Рибному. Також знайти місце для нового полігону твердих побутових відходів.

Шукайте деталі в групі Facebook