facebook

Птахи будують сім’ї, покохавши – вчені

Птахи вибирають партнера для спаровування і виховання потомства, керуючись “особистими” мотивами.

1682938




Дослідники з’ясували, що птахи вибирають партнера для спаровування і подальшого виховання потомства не випадково, а керуючись іншими, більш “особистими” мотивами – майже так само, як люди.

Як учасників експерименту вчені вибрали 160 особин зебрових амадинів – ці птахи стали кращими кандидатами, оскільки деякі аспекти їхньої поведінки аналогічні людським: так, амадини є моногамними птахами.

Спочатку біологи дали можливість птахам “познайомитися” і сформувати пари за власними вподобаннями. Потім одні пари були розділені і перемішані в довільному порядку, а інші залишені у вихідному варіанті. Учені спостерігали, як птахи з різних пар будували подальше життя і виховували потомство.

У результаті роботи з’ясувалося, що виживаність пташенят була вищою на 37% в тих парах, які були утворені самими птахами, “по любові”. У сім’ях, у створення яких втрутилися люди, доля пташенят була не дуже райдужною, причому винні в цьому були передусім самки. Вони не приділяли достатньої уваги турботі про пташенят і рідше спаровувалися з самцями.

Детальніше ознайомитися з результатами роботи можна у журналі PLoS Biology.

Читайте також:  Захищає від всіх штамів: Створили назальний спрей проти COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook

Теги: