facebook

КОРУПЦІЯ? Франківська міська влада боїться програшу на виборах і вирішила “передерибанити” маршрути перевезення за 5 днів до виборів

Сьогодні, 18 вересня, відбулись збори перевізників міста за участі представників громадськості, Самооборони та ЗМІ.

yNP_CcbCO6E


Міські перевізники зібрались для того, щоб обговорити нову маршрутну мережу та умови нового конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування. Підприємці виступають проти нового конкурсу, за яким пропонується 14 лотів, адже вкрай невдоволені умовами конкурсу, котрі висунув міськвиконком, передає Фіртка.

Зауважимо, наразі в місті працює близько 120 підприємців, а за конкурсом з 20 жовтня (нагадаємо, що вибори до нової Івано-Франківської міської ради відбудуться 25 жовтня) цього року мають залишитися лише 14.

«В нас в місті немає підприємця, який мав би 5-6 автобусів. А за лотами передбачено по 8, 10 автобусів. Що це означає? Це означає, що перевізник, який виграє конкурс і немає автобусів буде продавати нам можливість працювати разом з ним. І хто більше дасть, той і буде працювати. Буде корупція», – запевняє первізник.

Присутній представник Антикорупційної служби Івано-Франківської області Мстислав Тарас підтримав перевізників та зауважив, що також не розуміє умов конкурсу.

«Ці лоти розроблялись для монополістів? Ми створюємо нову владу чи нову корупцію? Зробіть рівні умови для всіх. Чому коли він має 3 автобуси він не може далі продовжувати працювати, бо такі умови конкурсу», – зауважує Тарас.

Директор департаменту ЖКГТЗ Михайло Смушак переконував, що нові умови конкурсу розроблялись згідно Закону.

«Це все робилось для того, щоб не було конкуренції на маршруті. Ви знаєте де це записано? Це записано у постанові Кабінету Міністрів. Це що я придумав? Це сама дибільна постанова, яку я читав, думаю, що немає більш корупційного закону. Але не я його придумав, проте я мушу його виконувати» – розвів руками Смушак.

Читайте також:  Цього чекали з 90-х: Рада схвалила важливе рішення для бізнесу

Проте перевізники міста пообіцяли зірвати проведення конкурсу на здійснення перевезень у місті.

Люди кажуть, що лоти виставлені на конкурс, сформовані під окремих перевізників, а зміни умов конкурсу проводили без їх участі, де прописали нереальні для виконання вимоги.

«Під когось зроблені всі рентабельні козирні маршрути. Хто розробляв лоти? Ви обіцяли, що лоти будуть розроблятись разом з перевізниками. З нами ніхто цього не розробляв. Ви самі розробили і я навіть знаю під кого», – обурився один із перевізників.

«Це спеціально так зроблено. Для кого? Ці всі маршрути розроблялись роками. Навіщо нам це зараз міняти? Це ви розробили під когось», – впевнені перевізники.

У відповідь Смушак сказав, що це питання обговорювалось на виконкомі.

Проте перевізники в один голос твердять, що цього питання не було в порядку денному на виконкомі, і про його обговорення їм ніхто не повідомляв.

«Влада давно готувалась до цієї схеми. Всі лоти вже давно поділені. Скажіть хто добровільно підписував угоду? Всіх заставили підписати цей договір. Це вже давно готувалось, щоб поставити «своїх» перевізників», – кажуть перевізники.

Натомість, Михайло Смушак переконував, що у конкурсі всі рівні і брати в ньому участь нікому не заборонено. Також він повідомив, що уже приїжджають підприємці з інших міст зі своїми пропозиціями.

«Приходять люди на сьогоднішній день з інших областей і питають чи можна здати документи», – каже чиновник, – І не гарантовано чи Сохан, чи інші великі перевізники, яких ви називали, чи вони будуть мати хоча б щось у цьому місті»

На таку заяву перевізники відреагували криками «Ганьба».

«Ви собі уявляєте, що ви сказали? Ми платимо податки, а ви хочете приводити когось з чужого міста?», – обурився підприємець.- Совість треба мати. Я у своєму місті маю ходити голодним, бо ви берете когось з іншого міста, хто буде більш конкурентоспроможним?»

Також перевізники не можуть втямити звідки взялося слово «лот» в умовах проведення конкурсу, кажуть, що у Законі такого немає.

Читайте також:  На Городенківщині бус перекинувся у кювет

Крім того, підприємці зауважили, що умови конкурсу були оприлюднені тільки вчора та представлені вони так, що люди можуть зрозуміти наче виконавчий комітет пропонує людям 40 великих автобусів, а перевізники це саботують.

«Це неправда. Автобусів великих немає. Це вони пропонують нам підписати договір з тим, що ми їх купимо за рік», – пояснює перевізниця.

Окрім цього, місцеві перевізники вбачають зв’язок між датою проведення конкурсу на перевезення з датою проведення місцевих виборів.

Та Михайло Смушак це заперечив, мовляв «є постанова, яка говорить, що конкурс проводиться не пізніше ніж за 2 місяці до закінчення угоди».

«Я вважаю, ми зробили правильно запровадивши нові умови конкурсу, тому що ми виходили з точки зору не перевізників, а мешканців міста», – пояснив Смушак.

«Ви злочинців гладите по голові», – констатував один із підприємців.

В результаті пролунала пропозиція, щоб продовжити термін виконання умов конкурсу до 20 жовтня 2016 року, а не 2015 року, як передбачається наразі, щоб усі були в рівних умовах та могли підготуватись.

«Ви пишете у договорах, якщо немає транспорту, а транспорту немає ні в кого, то підписуємо і даєте рік на придбання. Напишіть, що згідно зі складною ситуацію продовжуєте термін конкурсу на рік, щоб дати допрацювати людям, бо нема зараз транспорту ні у кого», – каже перевізник.

Висловлене підтримав і координатор місцевої Самооборони та учасник Громадської ради при УМВС в області Юрій Лоп’янецький, який зауважив, що зараз «необхідно домогтися скасування цього протизаконного рішення про дерибан і нагинання підприємців перевізників міста».

«Зробіть робочу групу з 5-10 перевізників, які представлятимуть ваші інтереси. При потребі юридичної допомоги – я знайду юристів, які допоможуть вам», – запропонував Лоп’янецький.

Читайте також:  На Прикарпатті під колесами лісовоза загинув велосипедист (фото)

Перевізники прислухались до пропозиції та почали збір підписів. Відповідне звернення із підписами діючих міських перевізників спрямують до виконавчого комітету, департаменту та в інші уповноважені органи.

Якщо ж до них не дослухаються, кажуть що страйкуватимуть: обіцяють зняти з маршрутів автобуси, які мають зникнути за новою схемою.

Шукайте деталі в групі Facebook