facebook

Путін нагадав про роль Росії у створенні ООН

Російська присутність у Сирії виходить зі Статуту ООН, зазначив президент Росії.

1689235



Президент Володимир Путін нагадав про роль Росії в історії створення ООН. Про це він розповів в інтерв’ю американському телеканалу CBS, яке вийшло перед його виступом на Генасамблеї ООН.

“Я згадаю про історію ООН. Вже зараз можу сказати, що рішення про створення ООН було прийнято саме в нашій країні, в Радянському Союзі, на Ялтинській конференції. Радянський Союз, Росія як правонаступниця Радянського Союзу є країною-засновницею Організації Об’єднаних Націй і постійним членом Ради Безпеки”, – зазначив Путін.

Російський президент підкреслив, що ООН залишається єдиною міжнародною організацією, яка покликана підтримувати мир у всьому світі.

“Звичайно, потрібно буде сказати про день сьогоднішній, про те, як сьогодні складається міжнародне життя, про те, що ООН залишається єдиною універсальною міжнародною організацією, яка покликана підтримувати мир у всьому світі. І в цьому сенсі у неї немає жодної їальтернативи сьогодні”, – підкреслив президент.

За словами Путіна, нині ООН повинна пристосовуватися до світу, що змінюється, і лідери держав постійно дискутують щодо цього: як вона повинна змінюватися, якими темпами, які якісні зміни мають відбутися.

“Зрозуміло, доведеться сказати – і навіть не те, що доведеться, а потрібно буде скористатися цією міжнародною трибуною для того, щоб дати російське бачення сьогоднішніх міжнародних відносин і майбутнього цієї організації та світової спільноти”, – додав Путін.

Що стосується російської присутності в Сирії, то вона, за словами президента, полягає в поставках зброї сирійському уряду, в навчанні персоналу та наданні гуманітарної допомоги сирійському народові.

“Ми виходимо зі Статуту ООН, тобто з основоположних принципів сучасного міжнародного права, згідно з яким та чи інша допомога (у тому числі і військова) може і повинна надаватися виключно легітимним урядам тих чи інших країн, за їхньою згодою або на їхнє прохання, або за рішенням Радбезу ООН “, – зазначив російський лідер.

Читайте також:  Остаточний розгром Росії: чотири найбільші проблеми Путіна, які він не зможе вирішити

Зазначимо, що Україна останнім часом послідовно виступає за обмеження права вето при голосуванні постійними членами Радбезу ООН щодо випадків масового насильства. У середині вересня постпред України в ООН Юрій Сергєєв заявляв, що цю ініціативу Києва підтримують уже 67 країн.

Спочатку президент Петро Порошенко запропонував позбавити Росію, яка входить до числа п’яти постійних членів Радбезу організації, права вето при голосуванні за рішеннями, пов’язаними з конфліктами, в яких російська сторона є учасником.

Порошенко 26-29 вересня візьме участь у роботі 70-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Як відомо, президент допускає обговорення на Генасамблеї питання про введення миротворчих місій. Також президент має зустрітися з Бараком Обамою.

Зазначимо, що Обама в ООН зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Порошенко і Путін не планують переговорів на Генасамблеї.

Шукайте деталі в групі Facebook