facebook

Автономне опалення – зважити все!

Із наближенням завершення опалювального сезону зростає зацікавлення громадян ідеєю відключення від послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання і переходу на індивідуальне, автономне. Не є винятком і нинішній опалювальний сезон 2014—2015, тим більше через запровадження Кабміном підвищення тарифів на газ та послуги із централізованого забезпечення теплом. Проте зростання тарифів призвело до певних суттєвих змін у пріоритетах паралельно із умовами, яких, згідно з буквою закону, необхідно дотримуватися при відключенні від централізованого теплопостачання і переходу на індивідуальне опалення. Про це і поговоримо.



batarej-11

Зрозумілим було і є бажання мешканців багатоквартирних будинків встановити автономне опалення і відключитися від централізованої системи забезпечення теплом через ціни на газ, які до нинішнього підвищення тарифів були значно меншими, ніж для комунальних підприємств-виробників теплової енергії. Нині в  країнах Євросоюзу ціна на газ для населення є у два-три рази вища, ніж для підприємств постачальників теплової енергії та гарячого водозабезпечення. При нинішньому запровадженні тарифів така диспропорція змінена. Вже нині при зростанні тарифів на газ для населення у 3,3 раза в опалювальний період і в майже в 6,1 раза у міжопалювальний час це співвідношення змінилося в бік централізованих виробників теплової енергії, адже при виробництві тепла і гарячої води підприємства-виробники з кожним роком все в значно більших обсягах використовують альтернативні джерела  енергії (біопаливо, деревинні пелети, відходи деревини тощо), впроваджується новітнє високоекономічне європейське обладнання, технології (котли, які мають коефіцієнт корисної дії понад 90%, високопродуктивні європейські пальники з широким діапазоном зміни потужності у відповідності від температури природного середовища тощо) – все це суттєво зменшує вартість виробленого тепла, котре надається споживачам.
Не слід забувати, що рішенням Кабміну тарифи на газ для населення будуть переглядатися у бік їхнього зростання щоквартально, аби вийти на 100% покриття собівартості як ціни газу, так і тарифів на тепло в 2017 році.
Законне встановлення автономного опалення окремим споживачем вимагатиме виготовлення проектної  документації, технічних умов, збору дозволів, монтаж самого обладнання разом із котлом, що обійдеться на сьогодні за найскромнішими оцінками у понад 25 тисяч гривень. Тут слід врахувати, що термін дії сучасних котлів, які пропонує ринок, не перевищує 10 років експлуатації, і після його вичерпання суворо постане питання про його заміну і відповідні чималі витрати.
Отже, зваживши всі аспекти, слід очікувати суттєвого спаду кількості бажаючих відмовитися від централізованого тепло- та гарячого водопостачання.
Які ж умови існують нині для отримання законного дозволу на від’єднання від централізованого забезпечення теплом?
Законодавець виходить з того, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання  здійснюється за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Порядок відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання при відмові споживачів затверджений наказом Міністерства будівництва архітектури та житлово-комунального господарства від 22 листопада 2005 р. № 4, зареєстровано в Міністерстві юстиції 9 грудня 2005 р. №1478. Водночас, цей Порядок передбачає відключення цілого будинку, а не окремої квартири чи під’їзду. На сьогодні центральний орган виконавчої влади не прийняв порядок відключення споживачів окремої квартири від мереж централізованого опалення.
Для реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг централізованого опалення і гарячого водопостачання орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу міжвідомчу Комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від централізованих мереж.
У разі бажання власників, наймачів (орендарів) окремих приміщень відключити весь житловий будинок вони подають до Комісії колективну заяву про надання дозволу на відключення від централізованих мереж і влаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку.
Комісія після вивчення конкретних умов у місячний термін приймає рішення. При позитивному рішенні заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від централізованих мереж.
Тим, хто хоче подати заяву на встановлення індивідуального опалення, потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг, що на вул. Незалежності, 9. Тим, хто отримав дозвіл, за витягом з протоколу засідання Комісії слід звертатися до департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку міськвиконкому, що на вулиці Незалежності, 7 в обласному центрі.
Проте існує певна категорія людей, які прагнуть будь-що обійти затверджений порядок встановлення автономного опалення та самовільно проводять демонтаж комунікацій у своїй квартирі. Якщо при відключенні квартири від централізованого теплопостачання не було дотримано вимог Житлового кодексу України та Правил, такі дії слід вважати самочинними. У цьому випадку нарахування плати за централізоване опалення є законним і правомірним (Постанова Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. № 630). Також, якщо хтось самовільно відключився від централізованого опалення і перейшов на індивідуальне – готуйтеся сплатити штраф. Профільна Нацкомісія каратиме таких споживачів. Так само санкції  застосовуватимуться й до тих, хто без дозволів встановив у квартирі бойлери. А приховати пристрої не вдасться – якщо не впустите співробітника теплопостачальної організації, доведеться мати справу з правоохоронними органами. Крім того, у тих, хто самовільно встановив автономне обладнання, виникнуть суттєві проблеми із підключенням до газової мережі.
Якщо аналізувати нинішній стан монтажу автономного опалення навіть у новобудовах, то, напевно, лише в нашій області можна побачити новітні будинки, в яких зі стін рясно стирчать димохідні труби. У Львівській області такого нема. Там будинки мають спільну димохідно-вентиляційну шахту. Фахівці-екологи висловлюють одностайну думку: нинішній  подібний монтаж суттєво  шкодить екології. Жителі міста все частіше звертаються зі скаргами до фахівців міськсанепідстанції, до вузькопрофільних лікарів щодо поганого самопочуття мешканців тих квартир, що розташовані поряд із місцями відведення продуктів згоряння природного газу – котлів автономного опалення. Димовий газ містить токсичні та канцерогенні речовини, які потрапляють через вікна і кватирки до осель тих, хто не має індивідуального теплообігріву. Наше місто розташоване в природній котловині, тож окрім засмічення повітря вихлопними газами автотранспорту, кількість якого в рази зросла за останні роки, свою вагому частку додають нині димові гази котлів автономного опалення. Усе це не додає оптимізму екологам.
– Встановлення автономного опалення в окремих квартирах багатоквартирних осель збільшує собівартість опалення для тих, що залишаються споживачами централізованого теплопостачання, – каже Ігор Угриновський, заступник директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». – Адже коли вони не сплачують за послуги, що надаються до будинку, це відбивається на собівартості для решти споживачів, що мешкають поруч.
Також не варто покладати великих надій на сумнівних ділків, які обіцяють все «розрулити» за певні фінансові винагороди. Далеко не факт, що в майбутньому афера, яка мала місце в обласному центрі в минулому році з ТзОВ «Екватор-ІФ», яке пропонувало фіктивні схеми узаконення автономного опалення і на які клюнула частина мешканців міста, буде мати позитивне завершення в майбутньому. Беззаперечним є і залишається аксіома:  надійніше все вирішувати законним шляхом.

Читайте також:  Доцент медуніверситету помер від серцевої недостатності

джерело kuryer-if.info

Шукайте деталі в групі Facebook