facebook

НАТО закликає РФ припинити авіаудари по сирійській опозиції

Також екстрена рада НАТО засудила порушення Росією повітряного простору Туреччини.

1693222



Союзники по НАТО закликали Росію негайно припинити напади на сирійську опозицію і цивільних осіб, зосередити зусилля на боротьбі проти ІДІЛ й сприяти вирішенню сирійського конфлікту шляхом політичного втручання, заявила у понеділок Північноатлантична рада, що засідала в Брюсселі на рівні послів.

“Російські військові дії досягли більш небезпечного рівня нещодавнім порушенням повітряного простору Туреччини – 3 і 4 жовтня – літаками російських ВПС Су-30 і Су-24 в районі Хатай. Ці літаки порушили повітряний простір Туреччини, незважаючи на чіткі, своєчасні і неодноразові попередження турецької влади”, – йдеться в заяві.

“Союзники закликають російську сторону вжити всіх необхідних заходів для забезпечення того, щоб такі порушення не відбувалися в майбутньому”, – свідчить комюніке.

У ньому пояснюється, що Північноатлантична рада зібралася в понеділок для того, щоб провести консультації “щодо можливих наслідків останніх небезпечних військових дій Російської Федерації в Сирії і навколо неї”.

“Союзники висловили глибоку заклопотаність у зв’язку з російським військовим нарощуванням в Сирії і особливо через напади ВПС Росії на Хаму, Хомс, Ідліб, що призвели до жертв серед цивільного населення і які не були націлені на ІДІЛ.

Союзники закликають РФ негайно припинити напади на сирійську опозицію і цивільних осіб, зосередити свої зусилля на боротьбі проти ІДІЛ й сприяти вирішенню конфлікту шляхом політичного переходу”, – наголошується в документі.

Рада НАТО також повідомила про те, що відповідно до практики Альянсу турецькі винищувачі відреагували на це вторгнення, запобігши його, після чого російські літаки залишили повітряний простір Туреччини.

Союзники по НАТО, йдеться в заяві Північноатлантичної ради, рішуче протестують проти такого порушення турецького суверенного повітряного простору і засуджують це вторгнення в повітряний простір НАТО.

Читайте також:  “Хлопчик прожив ще два дні”: Горе-мати викинула немовля на смітник

“Союзники також відзначили крайню небезпеку такої безвідповідальної поведінки. Вони закликають РФ негайно пояснити ці порушення”, – наголошується в комюніке.

У ньому підкреслюється, що безпека Альянсу “є цілісною, тому союзники єдині у своїй солідарності з Туреччиною”. НАТО обіцяє продовжувати дуже уважно стежити за розвитком подій на південно-східних кордонах альянсу.

Нагадаємо, що в понеділок МЗС Туреччини викликав посла Росії в Анкарі, щоб висловити йому протест у зв’язку з порушенням турецького кордону російським військовим літаком. Росія визнала порушення повітряного простору Туреччини.
За матеріалами: Интерфакс-Украина

Шукайте деталі в групі Facebook