facebook

Назріває нова хвиля інформаційної війни. “Савпадєніє”?

“Після тривалого затишшя кремлівський режим знову прийнявся вносити анонімні правки у Вікіпедію”, – повідомляє портал GlobalVoices.

“Коли аккаунт @RuGovEdits, який автоматично реєструє будь анонімні правки у Вікіпедію, зроблені з комп’ютерів з IP-адресами, які належать російським державним структурам, тільки з’явився в липні 2014 року, він дійсно був перевантажений.

18 липня 2014 @RuGovEdits потрапив у заголовки ЗМІ, викривши спробу всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії внести зміни до статті на Вікіпедії щодо аварій та подій за участю літаків цивільної авіації. Виправлення були внесені через кілька годин після краху на сході України літака авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс №17, коли державні російські ЗМІ активно працювали над розвіюванням чуток про те, що літак був збитий російською ракетою.

Протягом багатьох місяців після запуску роботи @RuGovEdits було зафіксовано безліч анонімних правок з IP-адрес російських держструктур. 31 грудня 2014 всі сліди раптово обірвалися. У проміжок між передоднем Нового року і кінцем вересня даний аккаунт зареєстрував тільки дві зміни на Вікіпедії з боку IP-адрес російських державних структур.

23 вересня 2015 – за п’ять днів до останнього візиту Путлера в США, де він виступав з промовою в ООН і за тиждень до початку російських авіаударів по цілях у Сирії – @RuGovEdits знову став реєструвати регулярну активність на Вікіпедії з боку урядових IP-адрес у росії.

Досі не було жодної правки, схожою на спробу в липні 2014 переписати статтю про катастрофу літака. З 25 вересня 2015 @RuGovEdits зафіксував 12 нових доробок, починаючи з міграційних карток у росії і закінчуючи економікою Таїланду.

Хтось у Федеральній службі охорони (головним завданням якої є охорона Путлера та інших високопоставлених чиновників) навіть вніс зміни до статті на Вікіпедії про чупакабру, додавши інформацію про загадкові вбивства кількох кроликів в російському селі у вересні 2015 року.

Читайте також:  Український лікар про побачене в Італії: "Мені страшно за те, як ми зможемо впоратися вдома"

І досі @RuGovEdits розкрила тільки одну політично підозрілу правку: 25 вересня хтось, використавши комп’ютер ФСО росії, видалив зі сторінки колишнього глави Челябінська Михайла Юревича інформацію про кримінальний скандал 2012 року за участю підлеглих Юревича.

Адміністратори Вікіпедії негайно анулювали зміни і заблокували на місяць сторінку від подальшого внесення поправок неавторизованими користувачами.

Неясно, чому @RuGovEdits раптово знаходить нову активність на Вікіпедії з боку комп’ютерів російського уряду. Востаннє, коли діяльність цих IP-адрес була помічена на Вікіпедії, росія перебувала в центрі подій масштабного вторгнення на схід України, а також займалася тим, що в Кремлі досі відкрито називають «інформаційною війною».

Поряд з тим фактом, що Москва зараз переключилася на міжнародну політичну ситуацію в Сирії (де почала бомбардування проти бажань Америки, яка вже кілька років вела атаки по сирійським цілям), раптове відновлення інтересу з боку російського режиму до Вікіпедії могло б сигналізувати про повернення до “старого”. Але, можливо, це лише “савпадєніє”?




Джерело – https://globalvoices.org/2015/10/03/the-return-of-the-russian-governments-wikipedia-meddling/

Шукайте деталі в групі Facebook