facebook

«Ні обіцянок, ні пробачень»: які передвиборні обіцянки Віктор Анушкевичус виконав у сфері соціального захисту

Стик вирішив пригадати передвиборчу програму, з якою міський голова Івано–Франківська Віктор Анушкевичус у 2010 році ішов на вибори, та озвучені ним на початку другої каденції стратегічні завдання розвитку міста. Спробуємо згадати обіцянки Анушкевичуса, якими він «спокушав» мешканців Івано–Франківська, і чи зміг втілити свої слова в життя.

anushkev


Ми вже переглянули обіцянки у сфері економіки, житлово – комунального господарства та медицини. На черзі – обіцянки Віктора Анушкевичуса у сфері соціального захисту, яких у передвиборній програмі нараховується шість.

1. Забезпечити виконання міської Програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2010-2014 роки, затвердженої LVI сесією міської ради п’ятого демократичного скликання від 03.08.2010 року №200-LVI.

У ході реалізації міської програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2010–2014 роки впродовж терміну дії програми за рахунок коштів міського бюджету інвалідам зору І групи надавалися пільги – 50-відсоткова знижка при оплаті за житлово–комунальні послу в межах норм споживання.

В 2013 році озвучено 36 світлофорних об’єктів в місті Івано–Франківську. Всіх потребуючих лікування інвалідів зору забезпечувалось безплатними путівками на санаторно–курортне лікування згідно черговості та в міру їх надходження, виплачувалась грошова компенсації замість невикористаної санаторно–курортної путівки. Крім того, в поліклініках міста забезпечувалось позачергове надання медичної допомоги інвалідам зору.

Інваліди І групи зору та особи, які їх супроводжували та інваліди 2 групи зору користувалися правом безкоштовного проїзду на міських маршрутах автотранспорту всіх форм власності незалежно від квоти пільговиків. Обласна та первинні організації УТОС для виконання своїх статутних завдань користувалися приміщеннями, наданими в оренду на пільгових умовах, що сприяло їх активній діяльності та співпраці з органами місцевого самоврядування. Впродовж 2010-2014 років з міського бюджету виділялися кошти на статутну діяльність громадській первинній територіальній організації УТОС, підприємству УТОС та на фінансову підтримку творчого колективу незрячих інвалідів «Горицвіт». Це дало можливість обдарованим інвалідам розвивати свої творчі здібності та брати участь у культурному житті суспільства.

Не вирішеними в повному обсязі залишаються питання щодо облаштування пішохідних доріжок перилами і спеціальними бордюрами у громадських місцях, у місцях компактного проживання інвалідів зору, обладнання міського пасажирського транспорту звуковими інформаторами для оголошення зупинок та зовнішніми системами для озвучення номерів маршрутів.

Висновок: Обіцянку виконано частково.

2. Забезпечити виконання заходів щодо створення в м. Івано-Франківську безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2010-2015 роки, затверджених LVI сесією міської ради п’ятого демократичного скликання від 03.08.2010 року №198- LVI.

Департамент соціальної політики виконкому Івано–Франківської міської ради проінформував про проведену роботу структурними підрозділами виконавчого комітету міської ради у 2014 році на виконання рішення сесії від 03.08.2010 року № 198-LVI «Про план заходів щодо створення в м. Івано–Франківську безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2010-2015 роки»:

Департамент містобудування та архітектури повідомив, що в пояснювальній записці до генерального плану міста, який є містобудівною документацією на місцевому рівні і який на даний час коригується, передбачено розділ щодо доступності.

Читайте також:  Івано-франківські перевізники відмовляються виконувати власні обіцянки

Вимоги щодо доступності мають враховуватись в проектній документації на будівництво житлових та громадських будинків. На даний час існують великі штрафи за порушення проектною організацією вимог чинного законодавства, державних будівельних норм (в т. ч. і щодо доступності). Департамент містобудування та архітектури видає містобудівні умови та обмеження, які прописують вимоги щодо поверховості, розмірів, нормативних відстаней тощо у відповідності до чинної містобудівної документації. Вимоги, які прописані в державних будівельних нормах, в містобудівних умовах дублюватись не повинні.

Архітектурно – планувальним бюро управління архітектури та містобудування виконані схеми генпланів для влаштування пандусів на таких об’єктах:

– станція швидкої невідкладної допомоги (вул. Вовчинецька, 221);
– педіатричне відділення (вул. В. Стуса, 2);
– жіноча консультація № 3 (вул. Гетьмана Мазепи, 179);
– міська поліклініка № 1 (вул. В. Чорновола, 59а);
– муніципальний центр дозвілля (Набережна ім. В. Стефаника, 42);
– бібліотека, філія № 2 (вул. Карпатська, 14);
– бібліотека, філія № 1 (вул. Вовчинецька, 206).

Влаштовано пандуси:

– станція юних техніків (вул. Івана-Павла ІІ, 38а);
– міська поліклініка № 3 (вул. І. Франка, 30);
– міська стоматполіклініка (вул. Незалежності,17).

Влаштування пандусів неможливе:

– міська дитяча стоматполіклініка (вул. Вітовського, 2);
– міська дитяча бібліотека (вул. С. Бандери, 8).

Влаштування пандусу не потрібно:
– народний дім «Княгинин» (вул. Галицька, 40).

Виконані схеми були передані до департаменту соціальної політики та виконавцям робіт.Захід – під час розроблення містобудівної документації або внесення до неї змін враховувати вимоги щодо безперешкодного доступу до об’єктів житлово-комунального та громадського призначення осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення.

Крім того департамент проінформував, що в межах своїх повноважень, постійно контролює процес забезпечення осіб з обмеженими фізичними можливостями (інвалідів та інших маломобільних груп) безперешкодного доступу до об’єктів житлового і громадського призначення та соціальної інфраструктури на етапах видачі містобудівних умов та обмежень на будівництво об’єктів та погодження проектної документації у відповідності до вимог державних будівельних норм ДБН В,22-9-99 та інших нормативних документів.

Департамент комунального господарства, транспорту і зв’язкупроінформував наступне:

– для забезпечення перевезень по місту осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп КП «Електроавтотранс» проводилась робота з корегування та розстановки тролейбусів на маршрутах, що дало можливість максимально забезпечити перевезення осіб з обмеженим у пересуванні можливостями, відповідно до діючої тролейбусної маршрутної мережі;

– проведено корегування графіків руху тролейбусів, які здатні перевозити інвалідів–колясочників;

– для забезпечення паркування транспортних засобів для інвалідів в центральній частині міста на парковках, що обслуговується КП «Сервіс – авто» передбачено місця для безкоштовного паркування, які обладнані відповідними дорожніми знаками і розміткою;

– додатково облаштовано спеціальні місця для паркування транспортних засобів, якими керують інваліди біля супермаркетів «Метро», «Епіцентр», «Сільпо», «Велмарт».

Управління капітального будівництва поінформувало, що на виконання заходів, які передбачені даним рішенням кошти в бюджеті розвитку на 2014рік не передбачались.

Читайте також:  Поранений боєць АТО з Прикарпаття потребує допомоги

Управління освіти і науки виконавчого комітету Івано–Франківської міської ради повідомило, що з метою забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури в закладах освіти міста за 2014року влаштовано пандуси у ЗШЛ №23, ЗШ №28, ДНЗ № 14,19,23, 30 та МНВК.

Центральна міська клінічна лікарня повідомила, що до міської дитячої стоматполіклініки ( вул. Витовського,2) встановити пандус немає технічної можливості, натомість відновлено роботу пасажирського ліфта.

Крім того проінформувала, що влаштувано пандуси до міської поліклініки №1 (вул.Чорновола,59а), до міської стоматполіклініки ( вул.Незалежності,17) та до педіатричного відділення (вул.Стуса,2) і влаштована туалетна кімната для осіб обмеженими фізичними можливостями на приймальному відділенні ЦМКЛ та встановлений пандус у педіатричному відділенні на вул. Стуса,2.

При наявності фінансування у 2015 році планувалося встановити пандус біля жіночої консультації №3 (вул.Г.Мазепи,179).

Висновок: Обіцянку виконано частково.

3. Зберегти муніципальні субсидії.

16 грудня 2010 р. відбулося засідання виконавчого комітету Іван ранківської міської ради щодо продовження дії рішення щодо призначення часткових компенсацій (муніципальних субсидій) на 2011 рік за рахунок коштів місцевого бюджету.

Протягом 12 місяців 2014 року за призначенням субсидії звернулося 8386 сімей, призначено субсидію 7441 сім’ям на суму 7316,0 тис. грн.

Протягом 2014 року за призначенням (продовженням виплати) різних видів соціальної допомоги в департамент соціальної політики звернулось 26 осіб, які переселились на тимчасове проживання в м. Івано–Франківськ з АР Крим, 81 особа, які переселились з Донецької області та 44 особи, які переселились з Луганської області. Соціальні допомоги було призначено 25 сім’ям з АР Крим, 63 сім’ям з Донецької області та 39 сім’ям з Луганської області.

Висновок: Обіцянку виконано.

4. Продовжити практику надання пільг на житло та комунальні послуги інвалідам зору, реабілітованим громадянам за ст.3 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», ветеранам ОУН-УПА, сім’ям загиблих в Афганістані з коштів місцевого бюджету.

Відповідно до листа Івано–Франківської міської ради від 16 січня 2015 року, за період 2010-2014 роки виконавчим комітетом Івано–Франківської міської ради надано 67 квартир. Впродовж 2014 року надано 14 квартир для пільгових категорій громадян, та сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, що придбані за кошти Державного бюджету, та 2 квартири з житлового фонду виконавчого комітету міської ради.

В місті Івано–Франківську з 2010 року Івано–Франківською міською радою прийнято ряд рішень щодо надання пільг окремим категоріям громадян за рахунок коштів міського бюджету на оплату за житлово–комунальні послуги, зокрема: інвалідам зору І-ої групи (50% знижка), сім’ям військовослужбовців, які загинули в Афганістані (50% знижка), ветеранам ОУН-УПА (100% знижка), громадянам, реабілітованим за статею З Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (50 % знижка). Крім того, з 2013 року за рахунок коштів міського бюджету надаються пільги інвалідам з дитинства І-ої групи (25% знижка).

Читайте також:  Прикарпатські енергетики попереджають про можливі перебої в електропостачанні

Висновок: Обіцянку виконано

5. Розглянути можливість встановлення збільшених норм на придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які мають право на пільги та житлові субсидії відповідно до законодавства, за рахунок коштів місцевого бюджету.

Департамент соціальної політики проінформував , що 11.05.2011 року на засіданні виконавчого комітету Івано–Франківської міської ради прийнято рішення «Про надання пільг на тверде паливо та скраплений балонний газ для побутових потреб у 2011 році».

Метою цього рішення є надання пільг готівкою відповідно до Бюджетного Кодексу України для придбання твердого палива та скрапленого балонного газу готівкою громадянам, які мають право на ці пільги, виходячи з розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балону скрапленого газу на домогосподарство в рік.

10 липня 2012 року на черговому засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради затверджено рішення «Про надання пільг на тверде паливо та скраплений газ готівкою у 2012 році».

Відповідно до вищезазначеного рішення особи, які згідно чинного законодавства мають право на знижку вартості палива, можуть отримати пільгу готівкою, виходячи із розрахунку вартості однієї тони твердого палива та одного балону скрапленого газу на домогосподарство в рік, а особам, що мають таке право згідно із ст. 48 Гірничого закону України, – із розрахунку вартості 3,1 тони вугілля для побутових потреб на домогосподарство в рік, не більше граничного показника, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 р.№356 «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничних показників їх вартості для надання пільг і житлових субсидій за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам».

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 р.№356 у 2012 році граничні показники вартості твердого палива – 950 гривень за 1 тонну; скрапленого газу – 121,88 гривень за один балон. Інформація про надання пільг на тверде паливо та скраплений газ у наступні роки на офіційному веб–сайті Івано–Франківського міськвиконкому відсутня.

Висновок: Обіцянку виконано частково.

6. З метою соціальної підтримки сімей, у яких народжуються трійні, надавати одноразову грошову допомогу з коштів місцевого бюджету в сумі 10 тис. грн., а сім’ям, у яких народжуються двійні, – 5 тис. грн.

Відповідно до листа Івано–Франківської міської ради від 16 січня 2015 року, з міського бюджету м. Івано–Франківська для надання одноразової грошової допомоги виділено кошти у розмірі 10 тис. гривень для двох сімей у яких народилися трійні у 2012 і 2014 роках.

У 2010, 2011, 2013 роках така допомога не виділялася. Сім’ям, у яких народжувались двійні, кошти для надання одноразової грошової допомоги не виділялися.

Висновок: Обіцянку не виконано.

У підсумку виходить,що за період другої каденції на посаді міського голови Віктор Анушкевичус у сфері соцзахисту виконав дві обіцянки, частково виконав три обіцянки та не виконав одну обіцянку.

Наступного разу читайте на Стику про виконані та не виконані обіцянки Віктора Анушкевичуса у сфері освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook