facebook

Янукович перетворив СБУ на філіал ФСБ Росії в Україні – WSJ

Українська спецслужба пронизана російськими шпигунами і зрадниками, які передають терористам секретну інформацію.
108299


Коли проросійські терористи лише почали війну на Сході України, загін СБУ вирушив в Донецьк, щоб затримати ватажків бойовиків, яких підтримує Росія. Однак план операції бійців української спецслужби потрапив до рук ворогів. Тож терористи застали правоохоронців зненацька, схопили, роздягли догола і тримали довгий час в полоні. Це відбулося через велику кількість зрадників і агентів Росії всередині української Служби безпеки, – пише сьогодні Wall Street Journal. Видання додає, що СБУ намагалася боротися з корупцією і зрадниками всередині структури мало не з дня свого заснування.

Радник президента України і колишній розвідник Ігор Смєшко розповів, що після розпаду СРСР багато працівників радянського КДБ автоматично потрапили до нової української служби безпеки. Їх ніхто не звільнив. І залежно від того, як змінювалася політична ситуація країні, проводилися і спроби зробити СБУ дійсно українською службою. За його словами, принаймні дві бригади КДБ, які так і залишилися вірними Кремлю, весь цей час працювали на українській території.

Саме вони готували групи проросійських терористів і допомагали їм з озброєнням. Голова української розвідки Микола Маломуж пригадує, як в перші дні незалежності України секретні документи КДБ вантажівками вивозили в таємні сховища, щоб російські агенти не змогли їх забрати в Москву. Та разом з тим, за більш ніж два десятиліття незалежності, СБУ і правонаступник радянського комітету держбезпеки російська ФСБ залишилися тісно пов’язаними. “Ми були навіть ближчими, ніж США і Великобританія.

Росіяни могли підняти слухавку і зателефонувати в будь-яке відомство тут. Була секретна лінія зв’язку”, – розповів контрозвідник Віталій Найда, який прийшов служити в СБУ в 1997 році. За кілька десятиліть служба безпеки погрузла в корупції і таємно займалася продажем української зброї, про що стало відомо в 2000-х роках. Через посередників з російського боку українські агенти продавали ракети Ірану і Китаю. Згодом офіційний Київ дізнався про це і заарештував учасників таємних угод. Після цього з’явився запис, на якому нібито президент Леонід Кучма обговорює продаж протиповітряних радарів іракському диктаторові Садаму Хусейну.

Читайте також:  Перестрілка в Мукачевому: СБУ затримала двох представників Правого сектора

Сам український президент заперечив, що коли-небудь говорив про це. Видання також нагадує про записи, на яких президент Кучма обговорював з головою СБУ Леонідом Деркачем вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Хоча обоє досі заперечують свою причетність до розправи над журналістом. Переламним моментом в історії СБУ став прихід до влади прозахідного президента Віктора Ющенка. Він вирішив провести так звану “декагебізацію” служби і розсекретив велику кількість радянських документів про Голодомор в 1932-1933 роках, який влаштував Йосип Сталін. Роботу зі знищення зв’язків СБУ з Росією доручили Валентину Налевайченку.

Тоді в Криму українські спецслужби почали вступати в конфронтацію з ФСБ, які працювали на півострові нібито для захисту Чорноморського флоту Росії, але насправді ще й займалися вербуванням агентів і підкупом політиків. За словами Віталія Найди, російські агенти налагоджували зв’язки з проросійськими організаціями, які роками готували анексію Криму. Врешті-решт Наливайченку не вдалося очистити СБУ від російських шпигунів до 2010 року. А з приходом до влади проросійського президента Віктора Януковича, київський офіс СБУ перетворився на філіал ФСБ. “Це були золоті часи російських спецслужб. Вони просто прийшли сюди разом зі своїм обладнанням, своїми людьми і менталітетом”, – розповів Наливайченко. Ветеран СБУ з Одеси, ім’я якого не називається, розповів журналістам, що в часи Януковича, всі операції з протидії російським спецслужбам в Україні навмисне блокувалися.

А агенти СБУ повернулися до стеження за опозиційними лідерами і прослуховування їхніх телефонів. Читайте також: Глава СБУ заявив про арешт диверсанта з Генштабу, що працював на “ДНР” Однак, Майдан рік тому повалив владу Віктора Януковича, а Росія розв’язала війну проти України у відповідь на це. Щойно російські військові з’явилися в Криму, тамтешні відділення СБУ в один момент стали підрозділами ФСБ. Теж саме сталося і в Донецьку, коли проросійські терористи почали захоплювати адміністративні будівлі. Більше того, бойовики у Луганську і Слов’янську перетворили офіс українських спецслужб на свій форпост і утримували у підвалах відомств заручників. В цей же час Наливайченко вдруге став на чолі СБУ і тепер намагається завершити процес, який не зміг довести до кінця в часи президентства Ющенка.

Читайте також:  Гучні постріли та димова завіса. СБУ "звільнила" будівлю Харківської ОДА від "терористів"

В СБУ нині також заявляють, що ФСБ вербує українських громадян під час відвідин родичів в Росії. Спецслужби РФ звертають увагу перш за все на громадян, які вчиняють адміністративні правопорушення, пов’язані з перетином державного кордону, контрабандою, а також порушенням заробітчанами терміну перебування на території суміжної держави.
http://dt.ua/UKRAINE/yanukovich-peretvoriv-sbu-na-filial-fsb-rosiyi-v-ukrayini-wsj-166818_.html

Шукайте деталі в групі Facebook