facebook

Держінвестпроект примудрився розтратити сотні мільйонів вже після відставки Каськіва

“Професіонали гнізда Каськіва” залишилися в Держінвестпроекті. Сумнівні операції тривають.
62243


Керівництво Держінвестпроекту за останній рік змогло витратити сотні мільйонів коштів державного бюджету, пишуть у своїй статті для ZN.UA Юрій Ніколов та Олексій Шалайський (“Наші гроші”). “Операція відбувалася в кілька заходів і закінчилася зовсім недавно — у грудні 2014-го. Якраз до річниці Майдану”, – йдеться в матеріалі. Зокрема підрозділ Держінвестпроекту ДП “Повітряний експрес” у грудні 2014 року поклав на депозит в 25 млн грн у “Профін банк”.

“Пікантності такому вибору додає те, що тоді ж, у грудні, коли держава давала гроші, Нацбанк перевірив Профін банк і, делікатно не використовуючи слова “конверт”, описав його діяльність як здійснення масштабних операцій з готівковими коштами в гривні, надання кредитів новоствореним підприємствам з подальшим перерахуванням іншим контрагентам. Ну й закономірний фінал — у січні банк луснув уже офіційно. Разом з депозитами”, – наголошується в матеріалі. Крім того, “Повітряний експрес” також поклав на депозит в ТОВ “Сапфір фінанс” 86 млн грн. З боку “Повітряного експреса” договір підписав тимчасовий виконувач обов’язків директора Геннадій Дяченко. “Отримав він цей високий пост з правом підпису 8 листопада 2014 року, в грудні все підписав і після цього швиденько попрощався з посадою”, – йдеться в статті.

При цьому прізвище Дяченко спливає в іншій справі – про купівлю “Повітряним експресом” декількох ділянок землі біля Борисполя. У процесі переходу цих ділянок з рук в руки земля подорожчала в 20 разів. Якщо в 2013 році, перебуваючи в приватній власності, оцінка землі становила 2 мільйони гривень, то вже під продаж держпідприємству була проведена нова оцінка, яка і склала 46 мільйонів. “Повітряний експрес” покірно прийняв цю оцінку за чисту монету, заплативши необхідну суму. У травні договори купівлі-продажу від імені “Повітряного експреса” підписав все той же Геннадій Дяченко.

Читайте також:  “Задушив, а труп вивіз на машині до кар’єру”: Чоловік по-звірячому вбив дружину

Точно так само, як і в першій історії, його тимчасово взяли на посаду директора, а після підписання відразу прибрали. До листопада, коли його таланти знову знадобилися державному підприємству. Читайте також: Через корупційні квоти на експорт металобрухту Україна втрачає сотні мільйонів доларів “Не будемо публікувати весь список соратників Каськіва, які лишилися на своїх посадах в інвестиційному відомстві, — коротким він не вийде. Для чистоти фактажу згадаємо лише, що після Майдану Нацагентство очолив Сергій Євтушенко. У 2006 році він був членом політради партії “Пора” Каськіва, балотувався до парламенту за списком блоку “Пора—ПРП”.

З 2010 року Євтушенко працював заступником Каськіва в Держінвестпроекті, був головою координаційної ради найскандальнішого національного проекту “LNG термінал”, інвестором для якого Каськів примудрився знайти “лижного інструктора” з Іспанії”, – констатують автори. Детальніше читайте в матеріалі Юрія Ніколова і Олексія Шалайского “Професіонали гнізда Каськіва” у свіжому номері “Дзеркала тижня. Україна”.
http://dt.ua/ECONOMICS/derzhinvestproekt-roztrativ-sotni-milyoniv-navit-pislya-vidstavki-kaskiva-166764_.html

Шукайте деталі в групі Facebook