facebook

Вчені впізнали найдавніші прикраси в світі

Більше ста років нігті орлана-білохвоста були виявлені в кількості вісім штук в околицях хорватського міста Крапіна.

1593820


Найдавніші прикраси в світі належали неандертальцям – відполіровані орлині кігті віком 130 тисяч років, виявлені на території Хорватії, пише PLoS One з посиланням на дослідження американських і хорватських вчених.
Більше ста років нігті орлана-білохвоста були виявлені в кількості вісім штук в околицях хорватського міста Крапина. У 2013 році, вчені, після ретельного аналізу артефактів (знайдених в запасниках загребського Музею природної історії), з’ясували, що всі вони були відполіровані.

Крім цього на чотирьох пазурах виявилися і надрізи, а це, на думку вчених, свідчить про те, що кігті (і частина кісток, до яких вони кріпилися) були вирвані з орлиних лап, а потім були надягнені на мотузку або сухожилля. Таким чином, з них зробили браслет або намисто.

Вони являють собою найдавніші прикраси в палеонтологічному літописі. Той факт, що вони були створені за 80 тисяч років до появи на континенті предків сучасної людини, вказує на наявність культури у неандертальців, їх здатності до символічного мислення.

 

 “Дослідження повідомляє нам два важливих факти про розумові здібності неандертальців. По-перше, вони виготовляли символічні об’єкти за тими ж принципами, що й ми. По-друге, – і це набагато важливіше, – вміли робити це в повній ізоляції від кроманьйонців. Схожі кігті, знайдені у Франції та датуються 35 тисячами років, часто наводять як приклад того, як неандертальці нам наслідували. Але час і місце артефактів з Крапін свідчать на користь самостійного культурного прогресу палеоантропів “

професор Саймон Андердаун у своєму коментарі до статті

До цього часу найдавнішими прикрасами у світі вважалися черепашки віком 100 тисяч років, знайдені в Ізраїлі. З них, швидше за все, робили намиста, але володіли цим навиком вже кроманьйонці (сучасні люди).

http://ua.korrespondent.net/tech/science/3490050-vcheni-vpiznaly-naidavnishi-prykrasy-v-sviti

Читайте також:  Уперше отримано відео шлюбних ігор амурського леопарда

Шукайте деталі в групі Facebook