facebook

У Китаї створили прототип рідкого Термінатора

Це крапля сплаву галію, таким стає рідким при температурі вище 30 градусів Цельсія) з домішкою олова та індію


1592970
Дослідники наголошують, що за своєю поведінкою мотор мало чим відрізняється від живих організмів.

Вчені з пекінського Університету Цінхуа в Китаї створили саморушний мотор з рідкого металу, що є, по суті, прототипом термінатора Т-1000 з відомого фільму, пише New Scientist з посиланням на журнал Advanced Materials

Пристрій машини досить простий. Так, це крапля сплаву галію, таким стає рідким при температурі вище 30 градусів Цельсія) з домішкою олова та індію.

При поміщенні пристрою в розчин каустичної соди або звичайний соляний розчин, і після цього кинути туди алюмінієву стружку як паливо, то крапля прийде в рух.

Протягом години вона буде рухатися по прямій, протискуватися крізь перешкоди або просто кружляти уздовж країв чашки.

“Ця м’яка машина нагадує розумну істоту. Вона здатна деформуватися залежно від умов простору, де вона рухається: зовсім як Термінатор з відомого фільму”

 Цзин Лю, один з учених  

Дослідники наголошують, що за своєю поведінкою мотор мало чим відрізняється від живих організмів.

Вперше побачивши краплю в русі, вчені не зрозуміли, як у них це вийшло. Наступні експерименти виявили два механізми.

Так, частина тяги дає зарядовий дисбаланс, через який виникає перепад тиску між переднім і заднім краєм краплі – це і штовхає її вперед. Також при взаємодії алюмінію з каустичною содою виділяються бульбашки водню, які надають машині додаткове прискорення.


Утримуючи краплю в нерухомому положенні, вона перетворюється на насос, прокачує приблизно 50 мілілітрів води за секунду. “Це перший в світі насос з автономним джерелом енергії”, – наголошує Лю.

Цей винахід – одна з багатьох спроб створити розумних роботів, гнучких і здатних змінювати форму по ходу руху (як T-1000).


Так, в 2014 році американські вчені з’ясували, що при контакті з електричним струмом сплав галію набуває химерних форм, а при відключенні електрики повертається у вихідне положення.

Читайте також:  Заражається до 5%: оприлюднено 11 несподіваних фактів про коронавірус

Зараз Лю і його колеги планують скористатися цим методом для контролю за швидкістю краплі, а також для координації руху безлічі подібних пристроїв. М’які машини для початку планується використовувати для доставки вантажів по трубах і ліків по кровоносних судинах.

http://ua.korrespondent.net/tech/science/3489344-u-kytai-stvoryly-prototyp-ridkoho-terminatora

Шукайте деталі в групі Facebook