facebook

Свідок розповідав як убивав українців і нагло брехав щодо Савченко

Про обставини засідання суду в справі Надії Савченко повідомляє NovayaGazeta:

“Суд у Донецьку обгороджений по периметру забороняючою стрічкою, документи перевіряють ще на підході. Судячи з усього, цей процес – найбільша подія в суді за всю його історію. Але глядачів небагато – кілька московських журналістів, кілька ростовських, представники ОБСЄ, консул України по Ростовській області Ковтун та генеральний консул України в РФ Москаленко. Вони присутні на всіх засіданнях.

За час, поки не було засідань, захист втратив одного з ключових свідків – сестрі Надії Савченко Вірі ФСБ Росії повідомила, що їй закритий в’їзд до РФ. Торік їй вже забороняли в’їзд на рік, тепер – на п’ять років.

Засідання почалося із заяви підсудної: «Я не дуже зрозуміла нездорове почуття гумору ефесбешників, але це мій єдиний свідок, – сказала Савченко. – Це ще й моральний тиск – це єдина мені рідна людина в цьому суді».

Надія попросила суд забезпечити безпеку сестри і викликати її на допит в якості свідка. Адвокат підсудної Ілля Новіков повідомив, що готує разом з Вірою Савченко скаргу. Суд вирішив відправити запит у ФСБ, щоб підтвердити достовірність заборони на в’їзд.

Відновилися слідчі дії. По відеозв’язку з Салехарда допитали потерпілу Катерину Корнелюк – дружину загиблого журналіста. Вона розповіла, що знала про те, що чоловік у відрядженні в Луганську, вони розмовляли по скайпу, але подробиць, куди вони їздили і що знімали, вона не знала.

– Мені дуже шкода, що загинув ваша рідна людина, – сказала Надія Савченко, – що взагалі була ця війна і що вона має продовження. Я не маю відношення до загибелі ваших рідних. Я б хотіла, щоб цього ніколи не було.

Наступний свідок – Єгор Русский. Громадянин Росії, він добровільно записався в батальйон «Зоря» (позивний «Печора»). Зараз Єгор Русский – голова адміністрації містечка Лутугіне в Луганській області.

Читайте також:  Звільнення Савченко залежить від політичного рішення

Свідок почав розповідь, докладно, детально, як по писаному (буквально по протоколу – підтвердять пізніше адвокати), прокурори його не перебивали. 17 червня 2014, коли загинули журналісти Волошин і Корнелюк і коли затримали Надію Савченко, він був командиром взводу в батальйоні «Зоря» і взводу було доручено окопатися в районі селища Металіст.
– З восьмої ранку почався мінометний і артилерійський обстріл. Ми захопили дві БМП – одну знищили, іншу полонили. Особовий склад теж частково полонили, частину



ліквідували на місці. Коли обстріл поновився, близько одинадцятої ранку, взяли в полон ще кілька військовослужбовців. Серед них була Надія Савченко.

Її взяли бійці Біс, Шатун і Бекас. Привели, поставили на коліна і задавали питання. Ні, це не був допит, просто бесіда. Вона сказала, що не снайпер, а вертольотчик і коректувальник вогню. При собі у неї була карта і особисті речі. Ми ще поржали, що чоловічий дезодорант був і сама коротко стрижена, схожа на хлопця.

Я знімав весь день короткі відеоролики на фотоапарат. І момент, де вона каже, що вона не снайпер, теж зняв. Потім увечері в штаб приїхали журналісти Life News, я віддав їм ці ролики. І слідству передавав на флешці.

– Як ви ставитеся до Савченко?

– До Савченко – з повагою, вона гідний суперник. Але незважаючи на всю мою повагу, вона повинна відповісти за те, що зробила.

Адвокат Новіков запропонував подивитися ролики, зняті Русским, в суді – вони долучені до матеріалів справи. Але суд відмовив. Багато питань щодо відео, і не тільки, було у захисту.

Це відео – доказ алібі Надії Савченко, воно було зняте до того, як стався обстріл, при якому загинули журналісти. Технологічна експертиза припускає, що на фотоапараті були збиті настройки часу, а потім на відео в комп’ютері час створення було змінено.

Читайте також:  Бабуся "вигулювала" внука на повідку на українському пляжі. Відео

– Русский це ваша справжнє прізвище? – Запитав Новіков.
– Ні.
– Ви притягувалися до кримінальної відповідальності в Дагестані?
– Це не має відношення до справи!
– Покажіть ваші руки. У вас татуювання ВДВ?
– Я служив у десанті. Російському.
– А вам відома стаття КК «найманство»? – Запитав адвокат Фейгін.
– Я – доброволець і не отримував гроші.
– Питання не має відношення до справи! – Відрізав суддя.

Про втечу Савченко з полону свідкові невідомо, «хлопці казали, що начебто втекла, але точно не знаю» (за версією звинувачення вона втекла і незаконно перетнула кордон Росії, поки факт втечі ніхто зі свідків не підтвердив). Сама Савченко і захист стверджують, що її викрали і вивезли з мішком на голові, своїх викрадачів – офіцерів ФСБ вона дізналася в суді.
– У сепаратистів були міномети і артилерія? – Запитують адвокати.
– Були, але не стріляли. Розвідвзвод був тільки мій, але ми не ходили на розвідку – значить, наша сторона обстріл не вела.
– Який сенс був відновлювати вогонь не по вашому укріпленню, яке було виявлено, а по перехрестю у селищі Металіст? (На перехресті загинули журналісти ВГТРК. Як кажуть адвокати, в цей час сепаратисти також проводили артбострел місцевості.)
– Знаєте, ця війна зібрала ідіотів з усього СНД. Пояснити мотиви людей, які натискають курки і кнопки, я не можу. Якщо вони ходять в розвідку у сорочці й з яскравою хусткою, може, їм не вистачало профпідготовки.
– Ви вже вивчили українську мову, поки воювали? – Задала своє питання підсудна. – Ви десь воювали, крім України?
– Це таємниця моєї держави! У мене паспорт громадянина Російської Федерації.
– Ви мені співали тут оди, що поважаєте мене, – продовжувала Савченко. – І ви поважаєте людину, якого звинувачують у вбивстві мирних жителів?
– Поважаю як солдата, ви мені симпатичні, але ви повинні відповісти за те, що зробили.
– А що я зробила?
– Ви вбивали мирне населення.
– Я не вбивала мирних жителів. А ви? Ви приїхали воювати в іншу країну.
– Ніде не говориться, що захищати людей – злочин.
– Вбивати людей – це злочин! – Відрізала підсудна. І продовжила: – За що перед Росією я повинна відповісти?
– Ви повинні відповісти за те, що зробили. Я думаю, ви причетні.
– Навіщо ви вели зйомку і знімали мене? Багато було вільного часу?
– Я вважав, що про цю війну повинні дізнатися.
– Яку професію, крім снайпера, не люблять найбільше? – Продовжувала підсудна. – Я скажу: снайпери, наводчики і льотчики-бомбардувальники. Я не була жодним з них, але треба було на місці три рази вбити, а не продавати в Росію!
– Сепаратисти добрі, – огризнувся Русский.
– Я могла б поважати вас в бою і якби ви не брехали тут, у суді, а так, на жаль, не можу. – Савченко відвернулася.
Наступне засідання в понеділок, 19 жовтня. Триватимуть допити свідків. Всього в списку звинувачення 59 осіб, вже допитано 13. Колишній командир батальйону «Зоря» Ігор Плотницкий заявив «Інтерфаксу», що готовий приїхати до суду, якщо його викличуть”.

Читайте також:  Що слід знати про правила гігієни після сексу

Джерело – http://novayagazeta.livejournal.com/3800230.html

Шукайте деталі в групі Facebook