facebook

Узаконити відкуп від армії – все одно, що легалізувати проституцію

Народний депутат, комбат батальйону «Донбас» Семен Семенченко пропонує офіційно дозволити відкуп від мобілізації. Ініціатива, яка дасть можливість уникнути служби у війську, насамперед, дітям «мажорів» та корумпованих чиновників, викликала різку критику експертів та бійців АТО.

armija_ukrajina_mobilizacija_poligon_6823


Не хочеш служити – заплати

У Верховній Раді зареєстровано законопроект С. Семенченка №2251 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо спеціального збору за відстрочку призову на військову службу під час часткової мобілізації)».

«На полі бою найкращим воїном є той, хто мотивований до боротьби, має бажання брати участь у бойових діях та досвід участі у воєнних кампаніях. Саме з таких людей повинна складатися оновлена українська армія. Інші особи, які не мають хисту до військової справи, можуть принести користь війську матеріальною допомогою, своєю інтелектуальною працею або, щонайменше, фінансово», – переконує Семенченко.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект передбачає запровадження нової підстави відстрочки від мобілізації – сплату спеціального збору за відстрочку призову на військову службу під час мобілізації. «Скориставшись такою підставою відстрочки, особи, які не принесли б значної користі в бою, зможуть легально (без використання нині діючих корупційних схем) сплатити визначену за формулою суму і бути звільнені від мобілізації», – пояснює Семенченко.

За задумом, кошти, акумульовані зі спеціального збору, зможуть бути використані виключно на допомогу військовослужбовцям та їхнім сім’ям, на закупівлю, ремонт, модернізацію військової техніки.

На думку Семенченка, прийняття законопроекту сприятиме наповненню державного бюджету та встановить соціальну справедливість при призові на період мобілізації. За підрахунками нардепа, середня сума, яка може бути сплачена як спеціальний збір за відстрочку призову на військову службу під час мобілізації становить 68 238,45 грн. За дві хвилі мобілізації кількість осіб, що сплатять спеціальний збір, приблизно мала би становити 20 тисяч осіб. Таким чином законопроект дозволить акумулювати до держбюджету майже 1,5 млрд грн.

Разом із тим, оцінюючи суми, які фігурують у законопроекті, відкуп від армії буде не по кишені більшості пересічних українців. У той час легально уникнути мобілізації зможуть діти «мажорів» та корумпованих чиновників.

Закон про відкуп від мобілізації – популізм і безглуздя

Військові експерти та самі бійці, з якими вдалося поспілкуватися, жорстко розкритикували ініціативу С. Семенченка.

На думку військового експерта Володимира Гулими, цей законопроект популістський і тільки ускладнить і без того не просту ситуацію з мобілізацією до війська.

«Цей законопроект – чистої води популізм, там немає жодної конкретики. Не визначене коло осіб, які мають право внести грошовий еквівалент замість своєї служби в армії, – каже Володимир Гулима. – Я вважаю, це дуже негативна законодавча ініціатива, яка може призвести до радикального загострення внутрішньо-суспільних відносин. Люди, які мають гроші, зможуть відкупитися. Зокрема, діти корумпованих чиновників. Не виключено, що і радикальні елементи, які мають гроші, для прикладу, з боку Російської Федерації. А звичайні хлопці, які не мають таких можливостей, будуть іти і захищати державу. Це порушує вимогу Конституції, де написано, що захист держави – обов’язок кожного громадянина».

«Це так само, як легалізувати проституцію», – переконаний В. Гулима. Експерт наголошує, що з корупцією під час мобілізації потрібно боротися, але аж ніяк не шукати шляхи, як її узаконювати. А тим чоловікам, які не хочуть служити, потрібно роз’яснювати, виховувати їх, показувати, що в армії є різні спеціальності. І не обов’язково вони будуть відправлені на передову, якщо дуже цього бояться. Для таких знайдеться робота в тилу, або в структурах забезпечення.

«Багато людей бояться йти на фронт, не розуміючи, що це таке, – констатує В. Гулима.

Разом із тим, зазначає військовий експерт, є винятки з правила, коли для держави доцільніше, що людина заплатить і буде залишатися в тилу – вести свій бізнес, сплачувати податки. Але тоді чоловік має довести, що саме таким чином він може принести набагато більшу користь.

«Інакше вийде так, що ті, хто має фінансові статки «відмажуться» від служби у ЗСУ, а потім вони підуть в депутати, на державну службу – будуть нами керувати, не бажаючи докладати жодних зусиль, щоби відстоювати державні інтереси», – пояснює В. Гулима та додає: «Якщо б у законі було визначено, що людина, яка відкупиться від армії, матиме менші громадянські права – не може бути обрана депутатом, працювати у державних структурах, отримувати від держави субсидії, пільгові кредити тощо. З цим ще можна було б погодитись. Але так, щоб просто людина відкупилася і все – це чистої води популізм, який тільки нашкодить».

Насправді, зараз українське суспільство неначе живе у двох паралельних світах. Частина хлопців воює, а частина навіть не думає про війну – п’є пиво, гуляє і розважається. «Якщо були б рівні вимоги до всіх військовозобов’язаних, такого б не було, – зазначає В. Гулима. – У державі необхідно займатися виховною роботою, військово-патріотичним вихованням і тренуванням. А цей законопроект тільки загострить проблему так, що ми далі не будемо знати, що робити».

Читайте також:  Батальйон Азов заявляє про знищення техніки сепаратистів біля Широкиного

І ще – якщо узаконити відкуп від мобілізації, постане питання: А далі що? Хто буде захищати мирних людей? Хто буде служити?

«Є у Львові військова кафедра, яка випускає щороку 2,5 тис. офіцерів запасу, – зауважує експерт. – Зараз постала проблема. Львівська область виконує план мобілізації щодо рядових і сержантів і не може набрати офіцерів запасу, які свого часу заплатили гроші, подумали, що вони таким чином від армії відкупилися. А зараз постало питання щодо служби офіцерів запасу. Вони всі хворі, тікають. Це приклад того, як людина за гроші уникає виконання конституційного обов’язку».

Категорично відкидає можливість узаконення відкупу від мобілізації й інший військовий експерт, представник ГО «Центр досліджень проблем регіонального міжнародного співробітництва» Віталій Юрчук. Законопроект про те, як за гроші уникнути військової служби, він вважає безглуздям.

«У Конституції України написано, що захист Батьківщини – обов’язок кожного громадянина, – нагадує В. Юрчук та пояснює: «Система, як відкупитися від армії, може добре працювати в мирний час. Якщо людина не хоче проходити військову службу, вона може протягом півроку чи іншого проміжку часу досліджувати певні питання на користь збройних сил, займатися альтернативною діяльністю. А коли в державі оголошена мобілізація, а ми починаємо вигадувати альтернативні механізми, як її уникнути, це безглуздо. У нас і так велика проблема із мобілізацією, в тому числі у західних областях. Люди шукають різні механізми, як уникнути служби в армії. Масово оформляють підставне опікунство. Тому навпаки, потрібно приймати закони, щоб не було цих уникнень. Треба думати, як удосконалити систему мобілізації, вивчити механізми, як це відбувається в інших країнах».

На думку експерта, зараз в Україні на часі боротьба з корупцією і вдосконалення законодавства щодо мобілізації, а не узаконення шляхів, як її уникнути.

«Коли буде мирне життя, можна сісти і обговорити можливість відкупу від служби в армії, – зауважує В. Юрчук. – Але тоді потрібно відразу спланувати мобілізаційний ресурс, який держава буде використовувати, якщо, не дай Боже, повториться знову воєнна ситуація. А зараз не вистачає людей. Якщо ще люди почнуть відкуплятися, шукати гроші, де тільки можливо, у тому числі залазити в кредити, як на мене, це не вихід».

З іншого боку, зауважує В. Юрчук, однозначно має бути певний психологічний відбір мобілізованих. Експерт відзначає, що мобілізація четвертої хвилі була більш якісною, ніж попередніх. «Чому люди не хочуть воювати – тому що вони ідеологічно і психологічно не готові до цього, – розмірковує В. Юрчук. – Чимало людей, які прийшли під час першої хвилі мобілізації, зловживають спиртними напоями. Зараз командирів наділили правом карати таких бійців, зокрема, їм можуть урізати премії. Це починає людей потихеньку дисциплінувати.

Читайте також:  Бойовики знову обстріляли Авдіївський коксохім, поранено співробітників

Четверта хвиля мобілізації – це вже люди набагато свідоміші. Вони розуміють, що, аби вижити на фронті, потрібно, навпаки, не зловживати спиртним, а вчитися».

«Кожна людина може сказати, що вона не хоче йти воювати і не готова до цього, – додає В. Юрчук. – Але з іншого боку, кожного громадянина протягом його життя держава забезпечувала (ми не говоримо, наскільки якісне було це забезпечення) безкоштовною освітою, охороною здоров’я. Упродовж багатьох років держава витрачала гроші на утримання кожної людини, а зараз настав час виконати свій конституційний обов’язок. Адже у Конституції вказані не лише права, а й обов’язки громадянина. Один із них – захищати державу».

Бійці проти, щоб воювали тільки бідні і патріоти

Кіборг Володимир із 80-ї аеромобільної бригади, який перебував у Донецькому аеропорту у найважчий період його оборони та був поранений, каже, що більшого маразму, аніж запропонований С. Семенченком законопроект про відкуп від мобілізації, годі й придумати.

«Хто має гроші, той відкупиться, а бідні залишаться. Багатому і чорт дітей колише, – розмірковує Володимир. – Буде бідний чоловік страждати постійно. Де ж він знайде гроші відкупитися, якщо він має одну зарплату, дітей.

Я вважаю, що це маразм. Син Президента, діти міністрів, депутатів, голів РДА – відкупляться, бо в них є гроші. А решту, а проста людина?! Але ж вони собі повішають медалі, а не простим хлопцям».

На думку бійця Антіна, на часі інший закон – про те, що той, хто не служив у війську і не був у зоні АТО, не може балотуватися в депутати жодного рівня і обіймати жодну державну посаду. Тоді й проблем з мобілізацією не буде.

«Україна у стані війни, і це має зрозуміти кожен, – каже Антін. – Якщо людині байдужа доля Батьківщини, хай пакує свої валізки і їде туди, де йому буде добре. Якщо чоловікові байдуже, що в Україні війна, значить, це не його Батьківщина».

А хабарництво під час мобілізації, переконаний боєць, потрібно викорінювати радикально. Це робота прокурорів, міліції, СБУ. Якщо ж вони цього не роблять з певних міркувань, мають вважатися співучасниками злочину.

Читайте також:  «Слава Україні!», - АТОшник підірвав себе, аби зупини наступ росіян

Мобілізованих чоловіків, зазначає Антін, перед відправленням на фронт необхідно не тільки вчити стріляти, а й готувати психологічно. Зокрема, залучати військових капеланів і звичайних священиків – працювати системно.

Колишній доброволець батальйону «Айдар», депутат Львівської облради Ігор Грещук теж вважає негативним законопроект Семенченка, але не виключає можливість його застосування у нинішніх схиблених українських реаліях.

«Моє ставлення негативне до такої пропозиції, – каже І. Грещук. – Але якщо враховувати українські реалії, інформацію у пресі про зловживання під час мобілізації, хабарі. Тоді, можливо, це якийсь вихід з ситуації. Ми ж бачимо, що сини наших можновладців, як правило, не служать в армії. Можливо, вони мають змогу заплатити великі гроші і відкупитися. Але якщо це буде у межах 1-2 тис. доларів – не вартує цього робити, аби не підставляти та не принижувати інших людей, які такої змоги не матимуть.

Я проти того, щоб тільки на бідних людях чи на патріотичних поривах будувалася армія України. Я за те, щоб армія була професійною».

Тому, переконаний І. Грещук, на фронт потрібно відправляти людей підготовлених і фізично здорових. «У нас багато років армія руйнувалася. Але багато з генералів досі продовжують перебувати на посадах, не понісши жодної відповідальності, – констатує І. Грещук. – Потрібно було починати з того, що тільки бойові генерали можуть отримувати звання. А не так, як Валерій Галетей (екс-міністр оборони ZIK), який не брав участі у бойових діях, за неповний рік мав шалений скачок у генеральських званнях. Це неправильно».

Старші чоловіки, які служили ще в Радянській армії, розповідають, що тоді було соромно, якщо хлопця не призвали в армію. Це означало, що він хворий, неповноцінний чи не сповна розуму. З такими навіть дівчата не хотіли йти танцювати.

«Тоді були зовсім інші цінності. А сьогодні які цінності?! Гроші, – пояснює І. Грещук та додає: «Семенченко, ймовірно, вихований на таких цінностях, тому пропонує цей законопроект».

А ще виглядає так, що намір узаконити відкуп від мобілізації тільки посилить корупцію – декому, аби «відмазатися», доведеться заплатити двічі.

джерело zik.ua

Шукайте деталі в групі Facebook