facebook

Viber здався, а сервіси FireChat і WhatsApp ігнорують диктаторські закони?

Месенджер Viber все-таки був змушений



розмістити в Рассєї сервери з персональними даними громадян відповідно до нового закону, який набув чинності у вересні. Про це «Ізвєстіям» розповіла московський представник компанії Viber Media Олена Грачова.

«У росії будуть зберігатися номери телефонів і логіни користувачів. Повідомлення ми не зберігаємо, вони знаходяться на пристроях користувачів», – уточнила вона. На думку юристів компанії, месенджери також потрапляють під закон, який зобов’язує зберігати персональні дані росіян на серверах, розташованих на території країни.

Як відзначає видання, Росскотнадзор поки не перевірятиме Facebook, Twitter, Google, Samsung та інші інтернет-сервіси на предмет дотримання цього закону.

10 вересня газета «Коммерсант» повідомляла про те, що компанія Apple в рамках закону про локалізацію персональних даних громадян уклала договір на оренду дата-центру в росії. Загальний обсяг сховища склав близько 700 стійок. Чи почала американська компанія перенесення даних на російські сервера, не уточнювалося.

Водночас, представник компанії Open Garden, яка розробляє месенджер FireChat, Антон Меркуров, повідомив, що компанія не буде переносити сервери до росії, оскільки «в цьому немає необхідності».

Сервіс FireChat створює мережу з телефонів користувачів – через них йде відправка повідомлень без використання інтернет-з’єднання.

За даними TNS по мобільних пристроїв за липень 2015 року, Viber користувалися 7,1 млн росіян.

Месенджер WhatsApp більш популярний у мобільних користувачів (7,5 млн), але ця компанія ігнорує диктаторські закони.

У соцмережі «ВКонтакте» (в ній є вбудована функція відправки повідомлень) – 12 млн, і її сервери вже знаходяться під повним контролем режиму.

Джерела:

http://tns-global.ru/press/news/344111/

http://lenta.ru/news/2015/10/19/viber/

http://izvestia.ru/news/593438

Читайте також:  Інформаційна агресія кремлівсько-путінського режиму: нові факти

Шукайте деталі в групі Facebook