facebook

В Україні стартували місцеві вибори

О 8:00 відкрилися виборчі дільниці для голосування.

1702749



В Україні стартували місцеві вибори: о 8:00 відкрилися виборчі дільниці.

Дільниці працюватимуть до 20:00. За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, сьогодні оберуть депутатів 10 тис. 778 місцевих рад, з яких 9 тис. 127 будуть сільськими радами.

Від інших держав за виборами в Україні будуть спостерігати 134 офіційних спостерігачів, також зареєструвалися в ЦВК 1420 представників іноземних організацій.

Вперше голосування проводиться за новим законом. Він передбачає обрання депутатів сільських і селищних рад за мажоритарною системою, а депутатів обласних, міських і районних рад – за пропорційною системою. Крім того, закон не передбачає проведення голосування в окупованому Криму і деяких районах Донецької та Луганської областей.

Політичні партії, які отримали більш як 5% відсотків чинних голосів на виборах до цієї ради, беруть участь у розподілі мандатів.

Щодо кількості бюлетенів, які у виборчих ділянках видадуть городянам і жителям сіл: городянам видадуть 3 бюлетені (для виборів мера, депутатів до міської ради та депутатів до обласної ради).Жителі сіл отримають 4 бюлетені: необхідно буде обрати сільського голову, депутатів до сільської ради, районної ради та обласної ради.

Перші результати виборів у регіонах з’являться вже цієї ночі, офіційних же доведеться чекати близько 10 днів.

Фаворитом майбутніх виборів мера Києва, за даними опитувань, вважається чинний столичний градоначальник Віталій Кличко. Експерти сходяться на тому, що у нього просто немає сильного конкурента в боротьбі за мерську посаду. Проте соціологи попереджають, що перемога Кличка буде нелегкою і цілком імовірно, що знадобиться другий тур.

Як повідомлялося, повторне голосування на виборах мерів великих міст відбудеться 15 листопада у разі, якщо не буде абсолютного переможця за підсумками голосування в першому турі.

Читайте також:  У франківських лікарнях померли троє людей, – їх перевірять на COVID-19

У Києві порушені 42 справи про порушення на майбутніх виборах. До охорони правопорядку в день виборів у Києві будуть залучені 5 тис. правоохоронців.

Лідером електоральних симпатій залишається партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, за яку готові проголосувати 26,1%. Друге місце у ВО “Батьківщина” з результатом 15,2%, замикає трійку лідерів “Об’єднання “Самопоміч” (12,9%).

Шукайте деталі в групі Facebook