facebook

ЄС шукає альтернативу рассєйському газу. Ціна питання – 400 мільярдів євро

“Ми не хочемо, щоб Україна стала об’єктом шантажу”, – залежність від російського природного газу гостро критикує Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович. Про це повідомляє портал Die Welt.

“Півроку тому Шефчович, як відповідальний стосовно питань енергетики Єврокомісії, представив свій план створення Енергетичного союзу. Він хоче домогтися взаємодії між країнами-членами Євросоюзу, а також зменшити залежність від поставок російського природного газу



. Друга тема особливо важлива для нових членів Євросоюзу з Центральної та Східної Європи.

Welt: Знову існує небезпека холодної війни з росією. Чи є небезпека того, що і конфлікти з приводу поставок газу будуть загострюватися?

– Шефчович: ЄС може відчувати себе впевнено. Ми є найбільшим споживачем енергоносіїв у світі. У рік ми витрачаємо на ці цілі рівно 400 мільярдів євро. Якщо ми сьогодні намагаємося отримати нових постачальників енергоносіїв і створити додаткову конкуренцію на європейському ринку, то росія повинна це поважати.

– У той час як Брюссель виступає за зменшення залежності від росії, Німеччина збільшує вдвічі потужність трубопроводу «Північний потік». Ви з розумінням ставитеся до цього?

– Ми ведемо дискусії з цього питання з німецьким урядом, і я закликаю підприємства, які беруть участь у даному проекті, серйозно поставитися до політичних занепокоєностей. Проте комерційні рішення повинні приймати самі підприємства.

– Займаючись розширенням «Північного потоку», Німеччина створює альтернативу трубопроводах, що проходять через територію України.

– В Європі існує політична єдність з приводу збереження транзитних маршрутів поставок природного газу, що проходять через Україну. Ми не хотіли б, щоб Україна стала об’єктом для шантажу з боку росії.

У лютому ми представимо стратегію постачання Європи зрідженим газом – це можливість для Європи отримувати природний газ з усього світу.

Читайте також:  Повертають справедливість: в Україні скасують так звані «соціальні» пенсії

– Однак, судячи з усього, Схід і Захід в цьому відношенні говорять на різних мовах.

– В Європі існує широка підтримка Енергетичного союзу. Однак різні держави роблять свої власні акценти. Північні країни більше підкреслюють значення поновлюваних джерел енергії. На півдні на першому місці знаходяться питання енергетичної безпеки. Крім того, є країни, які роблять ставку на ядерну енергетику, а також ті, що її відкидають. Ми тепер дивимося, яким чином можна все це зв’язати.

– У лютому ви оголосили про проект створення Енергетичного союзу. Як просувається його реалізація?

– У нас був хороший старт. За тепер ми повинні показати хороший результат. У наступному році ми хочемо розпочати реалізацію 90% оголошених заходів. Це необхідно ще й тому, що з цього питання повинні проголосувати окремі члени Євросоюзу, а також Європарламент. У 2017-2018 роках набудуть чинності перші правила Енергетичного союзу”.

Джерело – http://www.welt.de/wirtschaft/article148022323/Wir-suchen-fuer-Europa-Alternativen-zu-russischem-Gas.html

Шукайте деталі в групі Facebook