facebook

Іноземний економіст назвав, що врятує гривню

Україна перебуває у скрутному фінансовому становищі. Вона не може дозволити собі помилкових надій.

626459



Таку думку висловив шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд у статті на НВ.

“Дуже дивно, що деякі видатні українці вважають, ніби податки і витрати ніяк не пов’язані між собою, пропонуючи збільшити витрати, скоротивши при цьому податки. Це і є популізм, яким Україна страждає з моменту здобуття незалежності”, — пише експерт.

За його словами, Україні треба відмовитися від такої дитячості.

“Українські державні витрати становлять приблизно 45% ВВП, але у більшості її успішних сусідів — Литви, Словаччини, Румунії та Болгарії — цей показник не перевищує 35%. Щоб досягти їхнього рівня, Україні потрібно скоротити витрати на 10%, оскільки більша частина додаткових витрат йде на субсидії, які в підсумку виявляються на офшорних рахунках олігархів. Від усіх привілеїв для старої номенклатури та олігархів слід позбутися”, — вважає Аслунд.

Експерт переконаний, що Міжнародний валютний фонд здатний забезпечити відносну стабільність гривні.

Без нього Україну чекає поразка, а МВФ не влаштує, якщо бюджетний дефіцит наступного року перевищить 4% ВВП,
— пише економіст.

“Україна знаходиться в дуже скрутному фінансовому становищі. Вона не може дозволити собі помилкових надій, під якими я маю на увазі більший бюджетний дефіцит, ніж передбачає ВВП. Якщо вона спробує ризикнути, обвалиться гривня і злетить інфляція. А це принесе вигоду хіба що Росії”, — зазначив він.

Аслунд додав, що Україна повинна сформувати політику, “яка гарантує країні економічне зростання. Але для цього державі спочатку необхідно підкоритися вимогам МВФ”.

Читайте також:  В Івано-Франківську врятували нетверезу дівчину, яка впала в річку (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook