facebook

Аварія А321: спецслужби говорять про теракт

Американські і європейські спецслужби схильні вважати, що за катастрофою російського Airbus 321 в Єгипті може стояти ІДІЛ.

1708199



Наявні свідчення вказують на те, що причиною катастрофи російського авіалайнера Airbus 321 над єгипетським Синаєм була бомба, підкладена бойовиками “Ісламської держави” (ІДІЛ, ІД), повідомляє Reuters з посиланням на джерела в спецслужбах США і Європи.

Аналогічну інформацію повідомляє телеканал CNN. “Виникає чітке усвідомлення того, що це був вибуховий пристрій, розміщений серед багажу чи десь в літаку”, – повідомляєCNN з посиланням на джерело в американських спецслужбах. Як наголошується, такий висновок зроблено на підставі останніх даних, що надійшли в розпорядження американської розвідки, у тому числі на основі моніторингу внутрішніх повідомлень ІДІЛ, які відрізняються від публічної пропаганди ІД.

Контролююча частини територій Іраку і Сирії ІДІЛ веде бої з армією Єгипту на Синайському півострові. У середу, 4 листопада, угруповання повторило скептично зустрінуте раніше Москвою і Каїром твердження, що падіння літака, що летів з курорту Шарм-аль-Шейх в Санкт-Петербург, з 224 людьми на борту – його рук справа і є актом помсти за російські бомбардування повстанців-мусульман в Сирії. Ісламісти обіцяли розповісти світові із часом про те, як саме вони спричинили аварію літака.

Літак A321 упав у суботу, 31 жовтня, у кам’янистій пустельній місцевості Синаю невдовзі після вильоту. Російська сторона заявила, що літак розвалився в повітрі, але утрималася від припущень про причину. Джерела в спецслужбах наголосили на тому, що теж поки не дійшли остаточного висновку.

У середу, 4 листопада, Великобританія заявила, що ймовірною причиною катастрофи є детонування вибухового пристрою, однак не сказала, хто може за цим стояти.
“Ми дійшли висновку про те, що є істотна ймовірність того, що катастрофа була викликана вибуховим пристроєм на борту літака”, – сказав британський міністр закордонних справ Філіп Хеммонд після засідання урядового кризового комітету на чолі з прем’єром Девідом Кемероном.

Читайте також:  У центрі Кіровограда стався вибух

Коментарі міністра прозвучали в момент, коли Великобританія готується до візиту єгипетського президента Абделя Сісі в четвер, 5 листопада.

Британський прем’єр-міністр висловив побоювання того, що за катастрофою Airbus 321 в Єгипті може стояти ІД. “ІДІЛ на Синаї взяла себе відповідальність за загибель російського літака. Вони сказали про це відразу після катастрофи. Ми розглядаємо всю інформаційну картину, у тому числі і цю заяву, і чимало іншої інформації, і дійшли висновку, що така ймовірність є високою”, – цитує Хеммонда Русская служба Би-би-си.
За словами міністра закордонних справ Британії, можливо, уже в п’ятницю британські туристи, які відпочивають в єгипетському Шарм-аль-Шейху, почнуть повертатися до Британії. До цього моменту, як заявив міністр, співробітники аеропорту в доповненні до чинних процедур безпеки повинні вжити особливих заходів у зв’язку із ситуацією.

Каїр, близький союзник США і найбільш густонаселена країна арабського світу, в суботу, 31 жовтня, назвав неможливими твердження про відповідальність “Ісламської держави” за авіакатастрофу.

“Передбачається, що був вибух, але чим він викликаний, не ясно. У пустелі – на місці падіння літака – триває розслідування з метою встановити, чи була це бомба”, – сказало єгипетське джерело, близьке до слідчої групи, яка вивчає дані чорних ящиків.

“Триває судово-медична експертиза на місці катастрофи. Вона допоможе з’ясувати причину, виявити сліди вибухової речовини, якщо такі є.”

Єгипетський президент характеризував бойовиків-ісламістів як реальну загрозу арабському світу і Заходу і неодноразово закликав до активізації зусиль світової спільноти у боротьбі проти них.

Хеммонд сказав, що Великобританія “рекомендує утриматися від будь-яких, крім екстрених, польотів” через аеропорт Шарм-аль-Шейх. “Це означає, що від цієї миті жоден британський пасажирський літак не вилетить до Шарм-еш-Шейх”, – сказав міністр.

Читайте також:  Український політв'язень порізав вени у колонії рф. ФОТО

Адміністрація цивільної авіації Ірландії також призупинила польоти всіх ірландських перевізників на Синайський півострів чи звідти до особливого розпорядження. Російський аеробус, що впав, був зареєстрований в Ірландії – і ця країна бере участь у розслідуванні.

Слова британського міністра розкритикував єгипетський міністр закордонних справ Самех Шукри. Він сказав CNN, що “дещо здивований” заявою британської сторони. “Це питання слідства – прояснити. Нам не слід робити висновки наперед чи вживати хоч яких провокативних заходів”, – сказав він.

Представник російської авіаційної влади повідомив про те, що слідство вивчає ймовірність того, що на борт лайнера було пронесено предмет, який став причиною катастрофи. Він сказав, що розглядається також версія технічної несправності.

Він додав, що літак не міг розвалитися в повітрі без причини, але влучення ракети малоймовірне, оскільки ознак цього не виявлено.

Експерти в галузі безпеки і учасники розслідування говорили про те, що лайнер навряд чи міг виявитися мішенню, оскільки бойовики, які базуються на Синаї, не мають озброєння, що здатне збити літак, який летить на висоті понад 9 км.

Шукайте деталі в групі Facebook