facebook

З українською мовою і підручниками. Як вчаться у ДНР і ЛНР

На окупованих територіях студенти і школярі вивчають українську мову та літературу і не користуються російськими підручниками.

1594247


Цього тижня, 9 березня, в Україні святкували 201-річницю з дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка.

У Києві чиновники, політики, діячі науки, культури, волонтери, командири і бійці української армії взяли участь у радіомарафоні “Шевченко мобілізує” і цілий день читали вірші Кобзаря.

Вшанували пам’ять Шевченка й на Донбасі. Так, студенти ЛНР і ДНР поклали квіти до пам’ятників поета.

Корреспондент.net вирішив дізнатися, чи не забули учні та студенти окупованих територій українську мову та чи викладають в “республіках” українську літературу та історію.

Українська мова залишається основною у школах ДНР

Як зазначають вчителі донецьких шкіл, керівництво ДНР істотно не змінило загальноосвітню програму.

Українська мова залишилася основною

Наприклад, у 5-6 класах викладають три години української мови і 2 літератури на тиждень, а російської мови тільки 2 години.

“З початку року російської мови трохи додали, десь на одну годину, але це йде як варіативна частина, тобто школа самостійно вибирає взяти ці години або замінити іншою мовою”, – розповіла одна з вчительок.

Водночас в школах Донецька повністю скасували історію України і ввели новий предмет – “історія рідного краю”.


AP

Також новим предметом є “початкова військова підготовка”, але його викладають поки тільки в деяких школах.

“Нещодавно ввели п’яти бальну систему оцінювання. В іншому все по старому – ті, хто навчався за українською програмою, так і залишилися”, – розповів один з учнів 10 класу.

Кафедри української мови та літератури працюють у Донецьку

Влада ДНР в університетах, які залишилися працювати в Донецьку, не заборонила кафедри української мови та літератури, стверджують студенти.

Читайте також:  Гроза та сильний вітер: На Прикарпатті оголошено штормове попередження

Більше того, за їхніми словами, кількість годин української мови теж не зменшували.

“Ми продовжуємо вивчати ці предмети. Правда, давно не викладають історію України, її замінили історією Батьківщини”, – розповіла студентка “Донецького національного університету”.

Міносвіти виводить з Донбасу всі виші

Зазначимо, що як школярі, так і студенти ДНР продовжують навчатися за українськими підручниками.

У ЛНР більш категоричні до українських предметів

У шкільній програмі ЛНР відбулися більш суттєві зміни, ніж в ДНР. Так в школах замінили українську літературу на світову літературу, а предмет історія України має назву просто “історія”.


AP

Водночас українська мова залишилася основною у навчальному процесі луганських шкіл. Так, в 6-7 класах викладають по 4-5 уроків української мови, а російської тільки 2-3.

Щодо ВНЗ, студенти також не вивчають історії та літератури України, але, за словами студентів, українську мову викладають всіма спеціальностями від гуманітарних до технічних.

Шукайте деталі в групі Facebook