facebook

Юрій Бабій: Якщо ти йдеш захищати державу, то держава повинна захистити тебе

Такий принцип закладено в прийнятий законопроект №2035а, ініціаторами якого стала група народних депутатів, серед яких народний депутат із Прикарпаття Юрій Бабій.

12204770_787730824688715_1286164935_n



3 листопада Верховна Рада України прийняла «за основу і в цілому» законопроект №2035а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу», головна мета якого – посилити соціальний захист працівників та реалізувати їх право на працю як під час, так і після виконання ними військового обов’язку.

Законопроект передбачає внесення змін до статті 265 Кодексу законів про працю України та статей 41 і 221 Кодексу про адміністративні правопорушення, а також низки положень законів України: «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

За словами народного депутата Юрія Бабія, щодня до нього звертається велика кількість вояків, які просять захистити їх права.

«Роботодавці доволі часто дозволяють собі затримувати чи взагалі не виплачувати заробітну плату мобілізованому працівникові. Є випадки, коли чоловіків звільняли з роботи, як тільки вони отримували повістку на мобілізацію до армії, – говорить один з авторів законопроекту Ю. Бабій. – Власне, в основі цього закону лежить принцип «якщо ти йдеш захищати державу, то держава повинна захистити тебе».

Відтепер, за недотримання роботодавцем встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання військових обов’язків передбачено штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (тобто станом на липень 2015 року – 1378 Х 10 = 13 780), а для посадових осіб, що прийняли неправомірне рішення – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також нардеп наголосив, що під час нової хвилі мобілізації військкомати повинні звернути увагу та тих, хто має навики та право на володіння зброєю.

Читайте також:  Рада взялася за дитяче харчування: що хочуть змінити і хто від цього постраждає

«На сьогодні в Україні налічується близько одного мільйона осіб, які мають право на легальне носіння вогнепальної зброї. Це і звичайні громадяни, і працівники приватних охоронних структур, – зазначає народний депутат.

Юрій Бабій наголошує, що на службу мають призиватися насамперед ті, хто має досвід і навички володіння зброєю.

«Наша держава витрачає мільйони, щоб навчити молодих, неосвічених юнаків володіти зброєю, тоді як армія власників вогнепальної зброї та працівників різноманітних приватних охоронних фірм успішно відсиджуються в тилу, «за маминими спідницями».

Шукайте деталі в групі Facebook