facebook

Параноя Кремля посилюється в напрямку самоізоляції

Облога ворожого світу:



бастіон знаходиться в голові самого Путлера, а росіяни вимушені платити за це падінням власного рівня життя”, – повідомляє “Bloomberg”.

Загальний спад в економіці росії майже повністю пов’язаний зі зниженням цін на нафту, що призвів до різкої девальвації національної валюти. Тим не менш, весь цей час західні економічні санкції підживлювали параною Кремля, надаючи російській економіці характер оборонної автаркії.

У період з січня по вересень російський експорт знизився на 31,9%, а імпорт впав на 38,8%. Хтось може заперечити, що подібний спад у зовнішній торгівлі був викликаний девальвацією рубля. Самоізоляція, однак, також зіграла тут значну роль. Однією з форм цієї самоізоляції є введені в односторонньому порядку торгові обмеження, яким виявляється мстиве і неефективне продовольче ембарго Путлера щодо країн, які ввели санкції проти росії. Інший її прояв – зростаюча фінансова ізоляція країни.

Незважаючи на фіаско, уряд росії тепер має намір провести подібний експеримент на інших ринках. З 1 січня 2016 року державні установи, перш ніж закуповувати іноземне програмне забезпечення, повинні будуть обгрунтувати його необхідність. Пояснюються ці заходи згубною сумішшю страху перед тим, що західні країни можуть шпигувати за російським урядом через офісні додатки і системи планування ресурсів підприємств, і помилкового прагнення дати стимул місцевого розвитку шляхом усунення конкуренції. Європейська Бізнес Асоціація недавно направила в уряд лист, висловлюючи стурбованість тим, що західні технологічні компанії при таких умовах можуть виявитися не в змозі продовжувати свою роботу в росії.

Однак незграбними торговельними обмеженнями справа не закінчується. За даними Центробанку, російський приватний сектор, який тривалий час був власником величезної чистої зовнішньої заборгованості, недавно перетворився на кредитора: тепер світ повинен йому 73 млн доларів.

Читайте також:  В Іспанії через негоду застряг на дорозі автобус з 70 школярами

Визначення, що дається ЦБ приватному сектору, включає в себе такі великі державні компанії, як Ощадбанк, ВТБ, Роснефть і Газпром, кожна з яких істотно постраждала від західних фінансових санкцій, але також і реальні приватні компанії, для яких доступ до західного фінансуванню виявляється просто сумнівним або більш дорогим. Через згадані обмеження, а також через невизначеність курсу, ці підприємства зробили все можливе, щоб погасити зовнішні борги і закупити зарубіжні активи. У результаті зробилися очевидними дві тенденції: стрімке виснаження міжнародних резервів Центрального Банку та значний відтік капіталу.

У той же час уряд докладає особливих зусиль, щоб приборкати незаконний відтік капіталу. На цьому тижні в Москві був затриманий банкір Олександр Григор’єв – оперативники повалили його на підлогу в ресторані, де він вечеряв зі своєю подругою – і звинувачений в незаконному виведенні 50 мільярдів доларів. Більша частина грошей нібито була переведена через Молдову і країни Балтії. Російські фірми, спеціально створені для цієї мети, гарантували борги компаній у цих країнах. Компанії ставали банкрутами, їх фіктивні кредитори зверталися до судів Молдови, Литви та Естонії, а судові рішення служили законною підставою для грошових переказів з росії.

Схема працювала впродовж кількох років, але розгін почався тільки зараз, коли уряд всерйоз потурбувалося збереженням грошових коштів всередині російського бастіону.

Ізоляціоністська економічна політика Росії являє собою поєднання помилкового протекціонізму, мстивості, шпигунських страхів, фінансового менеджменту, націленого на мінімізацію зовнішніх ризиків, і жорстких дій поліції. Їй не чужі певна послідовність і єдність, і вона йде в ногу з невтомною пропагандою, спрямованою на те, щоб дати росіянам відчути облогу ворожого світу. Найбільшою мірою це є віддзеркаленням поглядів Путлера на все – від економіки до геополітики. Російський бастіон знаходиться в голові самого Путлера, а росіяни вимушені платити за це падінням власного рівня життя.

Читайте також:  Вчителі, які працюють дистанційно на лікарняному, втрачають 50% зарплати – це порушення прав освітян, – Сергій Горбачов

Джерело – http://www.bloombergview.com/articles/2015-11-04/putin-s-economic-self-isolation-is-only-hurting-russians

Шукайте деталі в групі Facebook