facebook

Набули чинності нові правила дорожнього руху

У листопаді на дороги має повернутися фото- і відео-реєстрація порушень, а також з’явиться система штрафних балів.

1709304


У зв’язку з прийняттям Закону України “Про національну поліцію” були оновлені вже існуючі акти законодавства, що стосуються відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху. Новими нормами вводиться система відеофіксації порушень правил дорожнього руху, система штрафних балів, а відповідальність за порушення ПДР закон покладає на власника автомобіля, йдеться в документі.

Так, у листопаді на дороги має повернутися фото- і відеореєстрація порушень. Де і коли будуть встановлені камери, ще невідомо.

Водночас при фото- і відео-реєстрації власника автомобіля автоматично визнаватимуть винним. Тобто не важливо, хто саме сидів за кермом у момент порушення. Відповідати буде власник автомобіля. Якщо ви не згодні з рішенням системи, вам доведеться оскаржувати його в суді. Інших варіантів не передбачено. Після того як камера зафіксує правопорушення, власникові автомобіля відправлять повідомлення про те, що його оштрафували, а також посилання на сторінку в Інтернеті, де він може подивитися відео або фото порушення. Штраф можна сплатити протягом 30 днів. Або оскаржити протягом 10 днів.

Крім того, в листопаді також почне діяти бальна система покарань. Наприклад, якщо водій перевищить швидкість – це автоматично зафіксує камера спостереження за дорожнім рухом. Потім система відправить дані співробітнику поліції, який у свою чергу повинен визначити власника автомобіля і протягом трьох днів надіслати йому інформацію про те, що з нього зняли бали за порушення правил дорожнього руху.

Якщо ж водій порушував правила дуже часто і балів у нього не залишилося, то співробітник МВС повинен виписати грошовий штраф і теж відправити повідомлення.

Читайте також:  В Україні хочуть повернути техогляд авто з 2022 року

Водночас балами можна буде розплатитися тільки в тому разі, якщо порушення зафіксоване фото- і відеоприладом. Якщо ж порушника зупиняє поліцейський, балами розрахуватися не можна.

У законі є перелік порушень, на які поширюється бальна система. За кожне з них зніматимуть по 50 балів. Якщо врахувати, що на рік обіцяють давати 150 балів, виходить, що їх вистачить на три порушення.

Список порушень, за які можна розплатитися балами, виглядає так:

  • перевищення швидкості (більш ніж на 20 км на годину, але менш ніж на 50 км на годину);
  • проїзд на заборонний сигнал світлофора або регулювальника;
  • порушення вимог дорожніх знаків та розмітки;
  • порушення правил перевезення вантажів і буксирування;
  • порушення правил зупинки, стоянки або паркування;
  • порушення правил проїзду пішохідних переходів, перехресть і зупинок;
  • проїзд по тротуару або пішохідній доріжці;
  • порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду;
  • порушення правил дистанції;
  • порушення правил руху на автомагістралі;
  • порушення правил використання освітлювальних приладів.

Як повідомлялося, сьогодні набув чинності закон про національну поліцію України, згідно з яким в країні замість міліції буде працювати поліція.

Шукайте деталі в групі Facebook