facebook

У ПАР критикують літак президента за мільярди

Опозиційні партії наполягають на дешевшому та менш розкішному варіанті.

1710138



Опозиція в Південно-Африканській Республіці вимагає, щоб уряд відмовився від планів купити для президента Джейкоба Зуми новий літак, який може коштувати до чотирьох мільярдів рандів, що дорівнює 280 млн доларів.

Міністерство оборони дало оголошення про те, що хоче купити літак зі спальнею, ванною та конференц-залом.

Адміністрація президента у відповідь попросила міністерство розповісти громадськості про покупку “якомога більше”.

Секретар з оборони Сем Гюлуб сказав виданню City Press, що його відомство не знає, скільки коштуватиме такий літак.

Але в оголошенні для продавців сказано, що міністерство шукає літак із дальністю польоту 13 800 км, що означає, що він може летіти до Москви чи Нью-Йорка без зупинки для заправки.

У записці до тендеру також сказано, що в літаку має бути 30 пасажирських місць – вдвічі більше, ніж зараз є в президентському літаку.

Міністерство оборони заявляє, що реактивний літак замінить нинішній Ikwazi, який приземлявся декілька разів через технічні проблеми.

Однак опозиційні партії наполягають на дешевшому та менш розкішному варіанті.

“Розкішний VIP-літак за чотири мільярди рандів, оснащений приватною спальнею, ванною кімнатою і конференц-залом на вісім і 30 людей – це не відповідь”, – сказав представник Демократичного Альянсу Кобус Марей.

Піккі Гріф із Південноафриканського союзу оборони – організації, яка представляє солдатів, – також вважає, що такі витрати не потрібні.

“Немає причин, чому президент Зума не може подорожувати так само, як президент Мандела – із зупинками та заправками”, – сказав він Eye Witness News.

Кореспондент BBC News в Йоганнесбургу Мілтон Нкосі каже, що повідомлення про купівлю дорогого літака для президента з’явились дуже невчасно – після великих протестів студентів через плату в університетах.

Читайте також:  Кількість загиблих від вибухів в Індії досягла 104 людей

Придбати новий літак для президента пропонують не вперше. Однак досі ці плани не здійснилися. Тож малоймовірно, що зараз уряд продовжить закупівлю за такого шквалу критики, каже кореспондент.

Шукайте деталі в групі Facebook