facebook

Цинічна брехня Путлера обходиться РаSSєї в $1,4 мільярда щорічно

«Найбільший цинізм у тому, що вони говорять, що немає різниці між правдою і брехнею: путін спочатку говорить, що в Криму немає російських солдатів, а через кілька тижнів заявляє, так, вони там є», – повідомляє портал «Голос Америки».

Питання



загрози
російської пропаганди та методів боротьби з нею обговорювали днями в США в Сенатському комітеті з питань міжнародних відносин.

За словами заступника державного секретаря США Бенджаміна Зіффа, пропагандистська машина обходиться РаSSєї в 1 мільярд 400 мільйонів доларів щорічно.

Насправді, на Заході, особливо в США, їм немає чим хизуватися, переконує дослідник Американського Інституту підприємництва Леон Арон. Реальні рейтинги «Russia Today» досить низькі. Але російські пропагандисти адаптують інформацію для різних країн, і чим далі на Схід, тим більш обурливою стає брехня, і тим більшим є ефект пропаганди, стверджує експерт.

«Саме там відбувається те, що відомо, як воєнізація інформації. Новини та аналіз використовуються як засіб провокування сильних негативних емоцій, що потенційно веде до ненависті, підбурювання, і, врешті-решт, до насильства», – говорить Арон.

Основна риса російської пропаганди – цинізм, стверджує письменник, журналіст та дослідник британського Інституту Легатум Пітер Померанцев.

«Але найбільший цинізм у тому, що вони говорять, що немає різниці між правдою і брехнею. Не має значення, що путін спочатку говорить, що в Криму немає російських солдатів, а через кілька тижнів заявляє, так, вони там є, бо для росіян загалом сама ідея правди не несе ніякої цінності»,- каже Померанцев.

Померанцев активно виступає, досліджує і пише про російську кампанію дезінформації, яку він вважає найбільшою історією 21 століття. Чи сталися якісь зрушення в розумінні та протистоянні цій загрозі, поцікавився «Голос Америки».

“У Брюсселі створили маленький відділ боротьби з дезінформацією. Там 8 людей і у них немає бюджету. Естонці почали щось робити. Вони створюють свій канал. Ті, для кого це життєво важливо, почали щось робити. Велика робота ведеться в Україні. У Молдові, я сподіваюся, щось почнеться”.

«З моїх поїздок в Східну Європу я і мої колеги завжди повертаємося з думкою, що ми робимо недостатньо, – поділився з «Голосом Америки» своїми враженнями сенатор-республіканець Рон Джонсон. – Сьогодні, послухавши виступи, я подумав, що не все так погано. Радий був почути, що «Голос Америки» залишається дуже поважною організацією. І це важливо, коли ми боремося з пропагандою путіна».

Серед рішень, запропонованих учасниками – створення розважальних та документальних програм російською мовою, більш активне мовлення США в таких країнах, як Болгарія та Угорщина, підтримка невеликих регіональних ЗМІ та громадських ініціатив, таких як українській сайт StopFake”.

Джерело – http://ukrainian.voanews.com/content/senate-russian-propaganda/3039983.html

Читайте також:  Фаріон рознесла Зеленського в прямому ефірі (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook