facebook

Україна готова давати зерно Туреччині замість РФ

Українська пшениця може частково зайняти вивільнену нішу.

1719176



Українські поставки зернових до Туреччини можуть зрости в разі припинення поставок з боку російських трейдерів.

“Якщо Росія припиняє поставляти, то традиційним постачальником туди є Україна. Нам є що туди везти. Не тільки пшеницю і кукурудзу, але і соняшникову олію”, – сказав агентству Інтерфакс-Україна президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

Як уточнила провідний експерт зернового ринку консалтингового агентства “Украгроконсалт” Єлизавета Малишко, Туреччина дуже вимоглива до якості зернових і зазвичай закуповує невеликі корабельні партії на 3-10 тис. т.

“За чотири місяці 2015/2016 маркетингового року (МР) Україна поставила до Туреччини 0,4 тис. т кукурудзи і 105 тис. т пшениці. У цілому за 2014/2015 МР наші поставки в цю країну становили по зерну 329 тис. т, але збільшити їх цього року не становитиме проблеми”, – сказала вона.

За даними від керівника аналітичного відділу консалтингової компанії “ААА” Марії Колесник, за 2014/2015 МР РФ поставила до Туреччини 5,5 млн т зернових, що становить 18% від загального російського експорту зерна.

“Українська пшениця може частково зайняти вивільнювану нішу. Якість нашого продовольчого зерна – на високому рівні, тому в разі такої необхідності, думаю, наші трейдери швидко зорієнтуються”, – додала експерт.

За її словами, Туреччина також є найбільшим експортером російської соняшникової олії. У разі призупинення поставок українські компанії також наростять поставки в цьому напрямку, оскільки урожай соняшнику цього року в Україні високий – близько 11 млн т.

За даними від асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ), у разі припинення поставок російської аграрної продукції до Туреччини Україна може наростити власні поставки пшениці, кукурудзи, бобових, патоки, олії, ячменю і кондитерських виробів.

Читайте також:  ГПУ відкликає подання про арешт Клюєва - нардеп

За підрахунками УКАБ, обсяги аграрного експорту РФ до Туреччини у 2014 році тільки за топ-10 позицій сягали більше $78 млн.

“Поглиблення співпраці з Туреччиною – це своєчасне рішення для подальшої диверсифікації ринків збуту української агропродукції в результаті російського ембарго”, – прокоментувала експерт УКАБ Олександра Ковальчук.

Як повідомлялося, російські експортери зерна тимчасово призупинили підписання контрактів на поставку зерна до Туреччини через побоювання обмежувальних заходів.

Раніше прем’єр-міністр Дмитро Медведєв доручив уряду розробити комплекс заходів у відповідь на атаку Туреччини на російський Су-24, який він розцінив як “акт агресії”.

Шукайте деталі в групі Facebook