facebook

Провал раSSєйської політики призвів до початку реформ в Україні

“Росіяни не здатні на такі пориви, як український Майдан. Але коли терпець вичерпується, вибух змітає все і перетворює країну на руїни”, – повідомляє портал Rzeczpospolita.



Давно відома тактика: якщо у влади погано йдуть справи всередині країни, якщо вона не може (або не хоче) перемогти корупцію, підвищити рівень життя (не тільки жменьці привілейованих осіб з числа родичів і знайомих) або вивести економіку на новий рівень, то вона шукає теми, які покликані відволікти увагу громадян від того, що потрібно змінювати в країні насправді. Тобто від тих, хто ними керує.

У росії – це зовнішня загроза, ситуація, в якій державу оточують вороги, і їй доводиться з ними боротися, зімкнувши лави і йдучи на жертви.

Повний провал російської політики в Україні, де корумпованому президенту разом з його оточенням довелося брати ноги в руки і тікати під покривом ночі з рідної країни, викликав у Москві агресивну реакцію. За анексією Криму, боями на Донбасі послідували міжнародні економічні санкції. А вони продемонстрували кілька важливих речей. Російська нафтогазова галузь не може успішно працювати без західних технологій, а це веде до заморожування видобувних проектів в Арктиці.

Київ справляється без російського газу все краще, і не почав би масштабні реформи, в т.ч. своєї енергетики, якби не позиція Москви. А складна ситуація в Україні змусила ЄС нарешті виробити спільну енергетичну політику. У свою чергу, її наслідком став протест проти чергового газопроводу Газпрому («Південний потік»). У підсумку росіянам довелося перервати будівництво, що відбулося вперше за історію концерну.

Газпром сподівався відшкодувати збитки від цього проекту в Туреччині, де він збирався збільшити обсяг експорту і створити черговий газопровід. Але тут знову втрутився Кремль, який охолодив відносини з країною, яка посміла збити російський літак у своєму повітряному просторі.

Читайте також:  Окупований Крим: вижити за будь-яку ціну!

Чи є в цьому божевіллі метод? Перше ембарго на продовольчі товари з ЄС призвело до нинішньої кризи в російській економіці, хоча в Кремлі переконують, що в усьому винна дешева нафта. Ніхто не говорить, що нафта не має ніякого значення, але влада могла б зменшити залежність бюджету від експорту енергоресурсів. У росії про це йдеться останні 20 років.

Але рік виявився невдалим: ціни в магазинах продовжують підвищуватися, інфляція досягла двозначного показника, збанкрутувало безліч імпортерів і рекордна кількість туристичних агентств, банки тримаються наплаву завдяки допомозі держави. Зараз з’явилося нове ембарго. Ціни вже почали підвищуватися: у магазинах, поїздах і літаках. Рубль знову дешевшає, спіраль закручується, а влада переконує співвітчизників, що в усьому винні зовнішні вороги.

Росіяни володіють безмежним, як їхня батьківщина, терпінням. Вони не здатні на такі пориви, як український Майдан. Але коли терпець зрештою вичерпується, вибух змітає все і перетворює країну на руїни. Нова влада починає все спочатку, з чистого аркуша. Але якщо це буде стара влада?

Джерело – http://www.rp.pl/Blogi/312029801-Szalenstwo-czy-metoda.html

Шукайте деталі в групі Facebook