facebook

Foreign Policy: Не викликає сумніву, що раSSєйська операція в Сирії вигідна кремлівським реваншистам




Свої операції на Східній Україні, які були набагато кровопролитніші, ніж у Криму, Кремль ніколи не визнавав. Кремлівська банда використовує війну в Сирії для випробування нової зброї”, – аналізує Foreign Policy.

Після війни з Грузією 2008 року в раSSєї запанували переможні настрої. Грузинські сили були розгромлені, сепаратистські Абхазія і Південна Осетія отримали допомогу. Перемогу затьмарювало тільки одне: кампанія виявилася набагато безладнішою і кровопролитнішою, ніж очікував Кремль, і російські сухопутні і повітряні сили показали себе в ній не найкращим чином. У результаті Путлер, який займав у той час пост прем’єр-міністра росії, запустив програму по скороченню роздутих штатів росвійськ, посиленню підготовки і заміні застарілого озброєння.

Повітряна війна, яку росія вже два з половиною місяці веде в Сирії, наочно демонструє плоди цих реформ.

На цьому тижні Росія вразила цілі під Ракка, неофіційною столицею «Ісламської держави», крилатими ракетами, запущеними з сучасного малопомітного підводного човна, який перебував у Середземному морі. Крім цього російські військові банди посилили авіаудари. Міністр оборони кремлівської банди Шойгу заявив, що активні бомбардування велися три дні і це допомогло добути «чорний ящик» зі збитого минулого місяця Туреччиною російського літака.

Масштаб операцій, які Москва веде в Сирії, як і раніше відносно невеликий, проте Кремль використовує військову кампанію для випробування нової зброї і техніки. Таким чином вона попереджає Сполучені Штати та інші західні держави про те, що росія відновила військову міць після десятиліть занепаду.

«Ракети, запущені з підводного човна, були, скоріше, політичною зброєю, спрямованим проти Вашингтона, ніж військовою, спрямованою проти ІДІЛ», – заявив Foreign Policy старший військово-морський аналітик Інституту з вивчення війни Кріс Хармер (Chris Harmer).

Демонстративне застосування грубої сили в Сирії різко контрастує з швидким і в цілому безкровним захопленням Криму в 2014 році. Тоді перед анексією півострова Москва відправила спецназ і морську піхоту взяти під контроль ключові об’єкти. Свої операції на Східній Україні, які були набагато кровопролитніші, ніж у Криму, Кремль ніколи не визнавав.

Хоча сирійська кампанія помітно напруженіша, ніж кримська та українська, всі три несуть відбиток реформ, викликаних війною 2008 року, і запущеного Путлером у 2010 році проекту з модернізації збройних сил. Цей проект передбачає заміну 70% військової техніки радянських часів до 2020 року та отримання флотом 50 нових кораблів, ВПС – сотень нових літаків, а сухопутними силами – тисяч нових машин.

Однак дороге зміцнення армії стикається з серйозними перешкодами, так як російська економіка починає тонути під вантажем західних санкцій і падаючих цін на нафту. Програма об’ємом в 400 млрд доларів була прийнята ще в той час, коли російська скарбниця ломилася від нафтодоларів. Як повідомляє російська газета «Вєдомості», приблизно чверть російського військового бюджету як і раніше тримається в секреті, проте нинішній економічний клімат робить скорочення бюджету неминучим.

Чи зможе Москва дозволити собі продовжувати реформи, одночасно продовжуючи діяти в Україні і в Сирії, поки незрозуміло. Однак у короткостроковій перспективі не викликає сумніву, що раSSєйська операція в Сирії вигідна кремлівським реваншистам.

«Просто почавши цю операцію, вони зірвали неабияку частину зовнішньополітичних планів США 30 літаками, – зазначає Галеотті. – Такі речі не слід недооцінювати».

Джерело – http://foreignpolicy.com/2015/12/09/russia-is-using-syria-as-a-training-ground-for-its-revamped-military-and-shiny-new-toys/

Читайте також:  Боєць ЗСУ загинув у Запорізькій області під ворожим вогнем

Шукайте деталі в групі Facebook