facebook

Усіх раSSєйських тролів і пропагандистів – на Idiotentest!

Як працює російська пропаганда на Заході, про діяльність телеканалу RT і про російські “фабрики” Інтернет-тролів



, – розповідається в документальному фільмі німецького телеканалу ZDFzeit – Machtmensch Putin (“Людина влади путін”).

Німецький журналіст Борис Райтшустер, який є одним із коментаторів у фільмі, в інтерв’ю RadioSvoboda називає стрічку “повним викриттям російської пропаганди“, а показ стрічки в одному з найбільших каналів у Німеччині – її “повною поразкою“. “Реальний погляд на речі перемагає”, – каже журналіст:

– Фільм розповідає історію путіна, про те, що він постійно хоче бути сильним. Чому він цього хоче? Тому що дитинство було важке, тому що в кар’єрі були невдалі моменти. Там є спроба з психологічної точки зору пояснити, чому він веде себе так. Йдеться про його поведінку в Україні і в Сирії, яке теж пояснюється багато в чому тим, що він хоче бути сильним. Розвінчується багато міфів. Там говориться про вибухи будинків у Москві, про те, як він прийшов до влади…

– Багато з того, що міститься в цьому фільмі, відомо російській публіці, принаймні її частині. Це, скажімо, і докази присутності російських солдатів в Україні, і те, як влаштовані “фабрики тролів”. Для Заходу, для Німеччини – це одкровення?

– Я думаю, для середнього західного слухача це одкровення. Для того, хто цікавиться, хто уважно стежить за Росією, це не новини. Але обиватель, середньостатистичний європеєць, мало знає про це, він багато бачить пропаганди, підлабузників Кремля. Я впевнений, що це відкриє очі багатьом з тих, хто до цього були в тій чи іншій мірі схильні до пропагандистського погляду.

Читайте також:  На честь народження принцеси у Великобританії випустять серію пам'ятних монет

– Яке ставлення до нинішніх подій в Сирії? Існують дві точки зору, прямо протилежні. Російська точка зору – що Захід нічого не може зробити і путін прийшов і допомагає блискавично розібратися з “Ісламською державою”. І є інша точка зору – що він грає цю гру, щоб повернути собі роль у світовому співтоваристві.

– Я вважаю, що путін там підливає масла у вогонь, що він не зацікавлений в тому, щоб в Сирії стабілізувалася ситуація, навпаки, йому вигідна там нестабільність через ціни на нафту. Я думаю, цього дуже багато німців не бачать. І я у фільмі сказав, що це незбагненно, що після теракту, який вбив 130 осіб, ми звертаємося за допомогою до людини, яка несе головну відповідальність за тисячі вбитих в Україні, щоб той, у свою чергу, допомагав людині, який відповідальний за сотні тисяч убитих в Сирії. І я сподіваюся, що люди тепер це краще розуміють.

– Вважається, що путін стояв за розв’язуванням нової війни в Європі. Це успіхи путінської пропаганди на Заході? Німецьке суспільство не дуже цікавиться цим або схід України не сприймається як Європа?

– Я думаю, це сукупність того, що ви говорили. Це і пропаганда успішна … Але пропаганда може бути успішною, тільки коли накладається на щось. Наприклад, радянська пропаганда була не дуже успішною на Заході, бо всі все розуміли. Тут проблема, що на Заході, особливо в Європі, є криза, у Німеччині багато розвивається в неправильному напрямку, люди незадоволені ЗМІ і мають на це причини. І в цій каламутній воді путіну з його пропагандою дуже добре вдається ловити рибу. Наприклад, вчора цей фільм був показаний, а вже на другій хвилині після початку першої тролі на сайті телеканалу почали моторошно обурюватися. Я стільки листів ненависті отримав, стільки цих реакцій! Причому дуже багато ламаною німецькою, що смішно. Тому, що якщо ви вже тролі, ну, хоч розщедріться і платіть людям, які знають хоч мову більш-менш, які грамотно можуть висловлюватися. А то видно, коли такі тролі – пропагандисти тупі.

Читайте також:  Зеленський підписав доленосне рішення для України: Відтепер депутати, судді, прокурори і чиновники будуть…

– З іншого боку, необхідно визнати, що і тролі, і RT домагаються своїх цілей, і путінська пропаганда на Заході діє, раз і автори фільму, і ви взяли участь у ньому і вважаєте за необхідне розвінчувати її.

– Так, вона діє. А з іншого боку, коли вона так нерозумно робиться, коли вони навіть німецькою мовою не володіють, то вона трошки контрпродуктивна, це вже смішно. У Німеччині, коли ти п’яним був за кермом чи погано поводився, тебе відправляють на так званий Idiotentest, перевірку на психічну адекватність. Я пропоную тролів і пропагандистів спочатку на цю перевірку відправити, а то якось ніяково їх так випускати. Тобто, з одного боку, пропаганда діє, але, з іншого боку, вони вже починають перегинати палицю. Це дуже типово для авторитарних режимів, таке було і в НДР, і в Радянському Союзі. Люди перестають вірити і боятися, і пропагандисти самі себе викривають.

Джерела:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=q5dHFC_12Xs

– http://www.svoboda.org/

Шукайте деталі в групі Facebook