facebook

Золотій масці Тутанхамона заново приклеїли бороду

Відбита робітниками борода на масці фараона міцно посаджена на своє місце за допомогою бджолиного воску.

1728838



Відома на весь світ золота маска фараона Тутанхамона після успішної реставрації в четвер, 17 грудня, знову постане перед відвідувачами каїрського музею. Про це заявив міністр пам’яток старовини та культурної спадщини Єгипту Мамдух ад-Дамат, передаєРІА Новости.

Реставрація відомої золотої похоронної маски фараона Давнього Єгипту Тутанхамона розпочалася на початку жовтня. Над відновленням реліквії працювала спільна єгипетсько-німецька група фахівців.

“Процес реставрації маски та перевстановлення бороди фараона завершився успішно, і вже завтра її зможуть знову побачити відвідувачі єгипетського музею на своєму традиційному місці – під вітриною на першому поверсі”, – сказав міністр.

Реставрація однієї з найцінніших світових пам’яток знадобилася після скандальної історії з виявленням у серпні 2014 року на масці слідів епоксидної смоли, якою робітники музею приклеїли випадково відбиту ними заплетену в косичку бороду стародавнього царя. Нині, зі ​​слів міністра, частина артефакту міцно “посаджена на своє місце за допомогою бджолиного воску, тим самим способом, що використовувався самими стародавніми єгиптянами”.

Похоронна маска Тутанхамона (правителя XVIII династії, 1332-1323 рр. до нашої ери) була виявлена ​​в 1922 році англійцем Говардом Картером в нерозграбованій гробниці фараона в Долині Царів у Єгипті. Вона майстерно зроблена із золота і лазуриту і, як вважається, повторює риси обличчя стародавнього царя. Маска Тутанхамона по праву вважається не тільки символом сучасного Єгипту, а й однією з найбільш цінних пам’яток світу.

Читайте також:  Під Харковом зійшов з рейок швидкісний потяг «Хюндай» (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook