facebook

Студент з Івано-Франківська придумав новий екологічний матеріал для посипання вулиць в ожеледицю

З настанням холодів ожеледиця стає основною причиною травматизму людей на свіжому повітрі і збільшення кількості ДТП. Аби запобігти цьому, українські комунальні служби ще з осені готують традиційну сольово-піскову суміш для посипання доріг і тротуарів.

1



Однак часто ця суміш приносить більше шкоди, ніж користі: пісок засмічує каналізаційні системи (з часом це призводить до підтоплення міст), а сіль вкрай негативно впливає на екологію – вона накопичується у ґрунті і потрапляє у водойми, що позначається на природному середовищі і здоров’ї людей, пише Ecotown.

Безпечний і екологічний матеріал для посипання вулиць в ожеледицю винайшов 18-річний студент Ілля Ружило з Івано-Франківська. Минулого року він здобув перемогу Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук України.

“Зараз дороги посипають піском і технічною сіллю, яка є агресивним матеріалом. Її, приміром, не можна використовувати на мостах, бо вона може роз’їсти необхідні для безпечної споруди деталі. Також сіль шкодить лапам тварин, не кажучи про те, що роз’їдає взуття і шини. Для посипання дорожніх шляхів я запропонував ефективніший та екологічно безпечніший матеріал – технічний поташ і грубий землистий пісок у співвідношенні 9:1. Для того, щоб дороги взимку були безпечними, не треба розтоплювати на них увесь сніг.Моє співвідношення речовин дозволяє забирати лише верхню його частину, а до нижньої приклеюється пісок, утворюючи стійке покриття, яке не зноситься вітром, не переноситься взуттям і машинами, – пояснив Ілля у своєму дослідженні.

Довідка: технічний поташ – вуглекислий калій, який використовується в будівництві, хімічній, скляній та електровакуумній промисловості.

До теми:

Серед альтернативних речовин, які використовуються в європейських країнах від ожеледиці, виділяють бішофіт і кам’яну крихту. Бішофіт – мінерал, великі родовища якого зосереджені в двох областях України – Чернігівській та Полтавській. В бішофіті значно менше агресивних речовин, які негативно впливають на екологію, навпаки – його часто використовують як добриво для рослин. Щодо кам’яної крихти, зокрема, мармурової і гранітної, то особливою популярністю для боротьби з ожеледицею вона користується у європейських та скандинавських країнах. Наприклад, в Норвегії та Швеції мармуровою крихтою посипають центральні вулиці міст, а гранітною – траси і околиці. Основні її переваги: висока міцність і екологічність, адже до її складу не входять агресивні речовини. Крім того, кам’яна крихта ефективна навіть у сильні морози і не псує ні дорожнє покриття, ні взуття пішоходів. Вартість мармурової і гранітної крихти досить висока, однак, коли сніг сходить і дороги висихають, її збирають, щоб використати наступної зими.

Читайте також:  В Івано-Франківську змінили постачальника двох вживаних тролейбусів

Шукайте деталі в групі Facebook