facebook

У Китаї знайшли кістки древнього карлика

Вчені вважають, що якийсь вид стародавньої людини міг проіснувати тисячі років, аж до середніх віків (13 століття).

1729459



Виявлена ​​на півдні Китаю стегнова кістка розповіла вченим про те, що один з найдавніших предків сучасної людини – Homo habilis – міг дожити (в повній ізоляції) практично до наших днів (тринадцятого тисячоліття до нашої ери). Про відкриття повідомляє журнал PLoS One.

Австралійські та китайські вчені працювали з кісткою з Оленячої печери (Гуансі-Чжуанський автономний район): у 2009 році вже було заявлено, що істоти, які жили там, не вписуються в рамки мінливості Homo sapiens і, можливо, належать іншому виду роду Homo. Ця заява, зроблена на матеріалах аналізу черепа, викликала безліч заперечень.

Цього разу дослідники проаналізували фрагмент стегнової кістки з тієї ж печери, який майже 25 років лежав у запасниках місцевого музею. Вони з’ясували, що об’єкт найбільше нагадує кістки людини умілої та ранньої людини прямоходячої – видів, які існували приблизно півтора мільйона років тому.

Більше того, стегнова кістка гомініда з Оленячої печери виявилася куди більш примітивною, ніж кістки черепа, представлені громадськості в 2012 році. Маса тіла його не перевищувала 50 кілограмів.

“Знахідка вказує на можливість співіснування древнього і сучасного виду людей на материковій території Східної Азії. Однак це відкриття ще потрібно підтвердити за допомогою інших кісток”, – зазначають автори статті. Ймовірно, унікальність природного середовища та клімату південно-західного Китаю (пов’язана з підняттям Тибетського нагір’я) і створила притулок для вимираючих популяцій древніх людей, що дозволило їм протриматися сотні тисяч років.

Висновки вчених напевно будуть сприйняті світовим науковим співтовариством з великим скепсисом: вважається, що “наймолодші” люди, які відрізняються від Homo sapiens (неандертальці і денисовці), на території Євразії вимерли не пізніше як 40 тисяч років тому.

Читайте також:  У космос вивели два супутники

Раніше вчені з’ясували, що сприяло еволюції людського мозку.

Шукайте деталі в групі Facebook