facebook

Україна входить в десятку найбільших експортерів зброї – звіт

Двома найбільшими світовими експортерами озброєнь є США та Росія.
100876


Україна посідає дев’яте місце в списку найбільших експортерів зброї, йдеться у звіті про тенденції міжнародного ринку озброєнь, опублікованому Стокгольмським міжнародним інститутом досліджень проблем миру (SIPRI). Звіт описує розвиток індустрії експорту-імпорту зброї у світі протягом 2009-2014 років. За останні десять років обсяги міжнародної торгівлі озброєннями зросли на 16%.

Двома найбільшими світовими експортерами озброєнь є США (31% глобального експорту) та Росія (27%). Далі у рейтингу – Китай, Німеччина, Франція, Великобританія, Іспанія, Італія, Україна та Ізраїль. Протягом останніх п’яти років обсяги експорту українських озброєнь становили 3% від світових продажів (у 2005-2009 роках цей показник становив 2%). Згідно зі звітом, Україна є третьою за обсягами поставок озброєнь для Китаю – в 2009-2014 роках туди експортувалися двигуни для військових літаків.

Крім того, в 2014 році Україна постачала бронетехніку до Камеруну і Нігерії. Експорт зброї з РФ за останні десять років зріс на 37%. Росія постачала зброю в 56 країн і бойовикам в Східній Україні в 2010-2014 роках – відзначають в SIPRI. У першу десятку країн-імпортерів зброї входять: Індія, Саудівська Аравія, Китай, ОАЕ, Пакистан, Австралія, Туреччина, США, Південна Корея і Сінгапур. За даними SIPRI, за останні п’ять років закуповували зброю 153 країни, тобто дві третини всіх держав світу.

Протягом десяти років імпорт зброї в країни Європи скоротився на 36%. “Події в Україні і Росії можуть суперечити цій тенденції після 2014 року. Кілька країн, що межують з Росією, почали збільшувати імпорт озброєнь”, – йдеться у звіті. У SIPRI відзначають занепокоєння низки країн через розвиток армії в РФ, що мало наслідком закупівлю озброєнь для підвищення обороноздатності цих держав. У 2014 році Польща імпортувала німецькі танки, крилаті ракети з США і самохідні гармати з Південної Кореї. Естонія закуповувала стару бронетехніку в Голландії, а Латвія – у Великобританії.

Читайте також:  У Тольятті затримали журналістів "Інтера" і "Дождя"

SIPRI оцінює обсяги поставок озброєнь без урахування їх вартості – через те, що кожен рік ці показники можуть істотно відрізнятися, організації готують п’ятирічні звіти, які б найкраще показували тенденції на світовому ринку зброї. Читайте також: США і Канада можуть втратити здатність захиститися від ядерної зброї Росії – командувач NORAD Повідомлялося, що ключові країни НАТО скорочують військові бюджети, поки Росія воює з Україною. План НАТО виконала лише Естонія, якщо не брати до уваги США, на плечі яких і без того падає левова частка фінансування оборонного об’єднання.
http://dt.ua/UKRAINE/ukrayina-vhodit-v-desyatku-naybilshih-eksporteriv-zbroyi-zvit-166954_.html

Шукайте деталі в групі Facebook