facebook

ЄС назвав Україні п’ять вимог для скасування віз

Єврокомісія закликає надолужити “недоліки” у запуску і роботі антикорупційних органів.

1729836


Європейська Комісія висунула Україні п’ять додаткових вимог для введення безвізового режиму з Європейським Союзом. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Єврокомісії.

Зокрема, мова про вимоги надолужити “прогалини” у запуску і роботі антикорупційних органів. Так, в Єврокомісії вважають, що Національне антикорупційне бюро не може повноцінно функціонувати без Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Також Єврокомісія рекомендує удосконалити законодавство щодо роботи Антикорупційного бюро і антикорупційної прокуратури, щоб забезпечити прозорість і незалежність призначення і звільнення керівників цих відомств.

Єврокомісія відзначає “прогрес у запуску ще одного антикорупційного відомства” – Нацагентства із запобіганню корупції. Разом з тим наголошується на тому, що закони про арешт і спецконфіскацію майна корупціонерів, які Верховна Рада ухвалила 9 листопада, “суттєво обмежують роботу Агентства з розшуку і управління активами”.

Закінчити пункт 2.3.1.3 “Запобігання корупції і боротьба проти неї” Єврокомісія рекомендує так:

1. До кінця першого кварталу 2016 року повністю запустити роботу Національного антикорупційного бюро і Спеціальної антикорупційної прокуратури.

2. До кінця першого кварталу 2016 року забезпечити незалежну роботу антикорупційної прокуратури, у тому числі шляхом внесення змін до закону “Про прокуратуру”, які б гарантували незалежні добір і звільнення керівництва відомства.

3. До кінця першого кварталу 2016 року запустити роботу Нацагентства із запобігання корупції.

4. Погодити законодавство у сфері арешту і спецконфіскації.

5. Передбачити у державному бюджеті кошти на нормальне функціонування антикорупційних органів, у тому числі Антикорупційного бюро.

Нагадаємо про те, що раніше Європейська Комісія рекомендувала Раді ЄС надати Україні безвізовий режим.

Як повідомлялося, Європейська комісія в п’ятницю погодила позитивний звіт щодо виконання Україною Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

Читайте також:  Військова місія ЄС: посли Євросоюзу винесли історичне рішення

Шукайте деталі в групі Facebook