facebook

Росія готується до масштабної війни

Зростаючий військовий бюджет, великі військові навчання й інші фактори вказують на те, що РФ готується до війни, вважають експерти

1732733


Росія зміцнила свої військові сили і заявила про себе на світовій арені з переконливістю, небаченою з часів холодної війни, тим самим збільшуючи напруженість у відносинах із Заходом. Експерти вбачають у таких діях Москви можливу підготовку до масштабного збройного конфлікту. Про це пише в середу The New York Times у статті під заголовком “Росія переозброюється для нової ери”.

Щоб повернути свій вплив на міжнародній арені, Росія почала, зокрема, збільшувати кількість своїх баз в Арктиці і розширювати території старих, пише видання. Аналітики кажуть, що тут зусилля Москви частково блокуються зміною клімату, оскільки країна прагне використовувати і захищати морські торгові шляхи і нафтогазові ресурси в районах, що стали менш захищеними через плавлення льоду.

NYT звертає увагу на військовий бюджет РФ, який неухильно зростає. Москва помітно збільшила вливання в свій військовий бюджет, зокрема, виділивши на нього в 2015 році майже на $ 11 млрд більше порівняно з попереднім роком.

Зростаючий військовий бюджет РФ (фото: nytimes.com)

Влада називає це вимушеним кроком після багатьох років недофінансування з часу розпаду Радянського Союзу. Але пов’язані з українським конфліктом санкції, зниження цін на нафту та інші фінансові проблеми послабили російську економіку, й аналітики очікують, що військові витрати також сповільняться.

Росія запланувала мобілізацію більш як 100 тис. військовослужбовців, а також позапланові навчання з участю тисяч солдатів. “Ці дії є бойовою підготовкою військ, а також демонстрацією світу військової сили. Найчастіше в них беруть участь підрозділи, що керують ядерним арсеналом Росії, таким чином, звертаючи увагу на ядерні можливості країни. НАТО відреагувала на це шляхом збільшення своїх навчань”, – пише видання.

Читайте також:  Поляки настільки цінять українських заробітчан, що платять їм, як собі, але чверть роботодавців готова платити українцям більше, ніж полякам

“Картина, яку передають російські офіційні джерела, свідчить про те, що вони готуються до масштабної міждержавної війни, – говорить Йохан Норберг зі шведського Агентства з досліджень в галузі оборони. – Тут ідеться не про миротворчі цілі або боротьбу з антиурядовими силами”.

Нагадаємо, раніше в грудні прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Туреччина дала підстави для початку війни, атакувавши російський винищувач Су-24.

Шукайте деталі в групі Facebook