facebook

Адвокат: Син очільника Івано-Франківської обласної прокуратури жорстоко побив тернопільського музиканта

28 листопада в одному з ресторанів Івано-Франківська сталася бійка. Троє прокурорів міської прокуратури жорстоко побили тернополянина, фронтмена гурту «Патріот.UA» Дмитра Бабінчука.

dmitro-babinchuk11-160x200


Дісталося також його другові, громадянину Нідерландів. Дмитра в калюжі крові в туалеті розважального закладу знайшла працівниця. Наступного дня він звернувся за медичною допомогою. У музиканта діагностували струс головного мозку, черепно-мозкову травму, дві рвані рани губи та численні забої по всьому тілу. Через це Дмитрові довелося скасувати благодійний концерт для військовослужбовців і волонтерів, що мав відбутися 18 грудня в Івано-Франківській обласній філармонії. Поліція та прокуратура, однак, не поспішають розслідувати справу, а, навпаки, намагаються її зам’яти, залякати свідків і приховати докази.

 Зачинили в туалеті і дубасили ногами 

Увечері 28 листопада у місцевому ресторані 34-річний Дмитро Бабінчук зустрівся із своїм товаришем, який наступного дня мав повертатися до Нідерландів. Там також щось гучно святкували четверо чоловіків, троє з яких – прокурори міської прокуратури. Близько четвертої години ранку Дмитро з товаришем зібралися додому, та біля роздягальні зіткнулися з уже нетверезою компанією. «Що ти дивишся?! – сказав один із компанії до музиканта. – Вийдемо поговоримо…»

Їх було більше, тому Дмитро задля власної безпеки залишився в приміщенні. Це обурило захмелілих прокурорів, яким не сподобалося й те, що музикант розмовляв з товаришем англійською. Понаїжджали, мовляв, усякі. На очах у відвідувачів, адміністрації закладу та охорони зав’язалася суперечка, що переросла у бійку. Товариша Дмитра вдарили головою об стіл і завдали ударів у спину.

Дмитра вдарили в обличчя, били руками в груди. Бійку зафіксували камери відеоспостереження, а п’яних дебоширів ніхто із очевидців навіть не спробував заспокоїти. Поки товариш намагався покликати на допомогу, Дмитра заштовхали до туалету. Там його вдарили головою об унітаз, а тоді повалили на підлогу і дубасили ногами. Дмитро лежав у калюжі крові, періодично втрачаючи свідомість. Коли ж отямився, нападників уже не було, а поруч сиділа працівниця ресторану.

Читайте також:  Журналісти розповіли нові подробиці загибелі прикарпатського майданівця Сергія Дідича

– Вона змивала з мене кров і намагалася заспокоїти, – пригадує Дмитро. – Я попросив викликати швидку, але цього не зробили. Як працювала охорона, – це також інша історія. Поки мене били в туалеті, мій друг просив про допомогу, кричав, щоб викликали поліцію, але ніхто не реагував. Ламаною російською він викликав таксі, взяв мене попід руки і завіз додому. Всю ніч провів біля мене, я був у жахливому стані, а на ранок викликав мені швидку.

Бійка, яку затіяли прокурори, «пахне» міжнародним скандалом 

Отямившись від подій тієї жахливої ночі, Дмитро найняв адвоката і звернувся в поліцію, де назвав прізвища всіх, хто його бив. Однак розслідування справи майже не просувається, хоча кримінальне провадження за ч.1 ст. 125 ККУ – умисне легке тілесне ушкодження – внесено до ЄРДР.

За словами адвоката Дмитра Андрія Федура, кримінальне провадження порушено за фактом побиття, а не щодо конкретних осіб. Не виключено, що справу заминають, факти замовчують, а на свідків чинять тиск через серйозні зв’язки нападників, адже батько одного із них – очільник Івано-Франківської обласної прокуратури, а іншого – депутат Тисменицької районної ради.

– Це ще один доказ того, що в нас проблеми з притягненням до відповідальності посадовців. Як же тоді сподіватися на торжество закону? На ефективне розслідування? – обурюється Андрій Федур. – Але ми будемо займатися цією справою і вимагатимемо, щоб винних покарали. Не може бути так, що місцеві «князьки» вирішили, що їм усе дозволено, тільки тому, що в них – прокурорське посвідчення.

Наразі справа перебуває в Івано-Франківському міському відділі поліції, а процесуальне керівництво здійснює міська прокуратура, однак адвокат Дмитра наполягатиме, щоб справу звідти забрати, бо в Івано-Франківську не може бути й мови про об’єктивне та неупереджене розслідування.

Читайте також:  На Івано-Франківщині ув'язнили чоловіка, який вбив молодого ветерана АТО

– За новим Кримінально-процесуальним кодексом, слідчий збирає документи, докази, а слідством керує прокурор, – пояснює Андрій Федур, – і роблять вони це так «ефективно», що досі не встановили осіб, причетних до побиття, хоча їм добре відомі всі прізвища. Я думаю, ця тема зацікавить пресу, громадськість та Генпрокуратуру, адже, крім факту побиття, потрібно буде розслідувати й корупційну складову, бо прокурори намагаються приховати злочин, використовуючи службове становище та родинні зв’язки. У нас узагалі виникає багато запитань: чому охорона, адміністрація закладу, відвідувачі не викликали ні поліції, ні медиків? А тому, що знали, хто затіяв бійку, і не хотіли зайвого клопоту. Хто буде виступати проти прокурорів? Ніхто. Недаремно кажуть, що бійся не так бандитів, бо їм можна дати відсіч, як бійся правопохоронців. Отака в нас прокуратура і таких працівників набирають під час реформування. Ті прокурори своїм ганебним вчинком уже «склали залік» зі своєї професійності. Ми не сподіваємося на їхню порядність і на те, що вони вирішуватимуть цю проблему законним шляхом. Не думаємо, що в таких людей ще залишилася совість, якщо вони можуть собі дозволити причепитися до людини тільки за те, що вона говорить іноземною або не так одягнена.

Оскільки потерпілий товариш Дмитра громадянин Нідерландів, він робить також відповідні запити до своїх правоохоронних органів. «Це може перерости в міжнародний скандал, – припускає Андрій Федур. – У момент, коли Україна рухається до ЄС, відбуваються такі ганебні речі. І з чийого боку? Вдумайтеся! З боку прокуратури!!!»

Ірина КОШІЛЬ

Шукайте деталі в групі Facebook